Първа помощ за детето, ако се задави

Не губете време в паника!

Да се задави може всеки, както възрастният човек, така и детето. Но ситуацията с децата е по-сложна: те са малки и все още трудно се справят с дъвченето на храна, затова и трябва да бъдат наблюдавани непрекъснато. Безусловните рефлекси, за съжаление, не винаги работят безотказно когато попадне чуждо тяло в дихателната тръба.

Това е ситуация, която излага детето на смъртна опасност. Възрастните трябва да знаят как да оказват първа помощ при задавяне. На първо място запазете самообладание и направете всичко, което знаете и можете, от това зависи живота на малкото ви човече!

Признаци, че детето се е задавило:

– Детето не може да си поеме дъх, не може да плаче и да диша.

– Очите му са широко отворени.

– По-големите деца може да се хванат за гърлото с две ръце.

– Устата също е широко отворена, възможно е да се отделя обилно слюнка.

– Кожата на лицето е зачервена, при задълбочаване на инцидента може да стане синя.

– При тежки случаи е възможна загуба на съзнание.

В подобна ситуация незабавно се обадете на 112, изискайте някой да ви напътства какво да правите, докато чакате линейката да пристигне.

Най-важното, което трябва да знаете за първа помощ при задавяне у дома е:

1. Вдигнете ръцете на бебето нагоре, така ще разширите обема на белите дробове, а това ще подобри дишането.

2. Ако няма ефект от първия съвет, сложете бебето за легне по корем, наклонете го напред и леко  но ритмично започнете да го потупвате по гръбчето между плешките.

3. Ако все още няма резултат, сложете детето да легне по гръб, като главичката трябва да е по-ниско от торса и  започнете внимателно да притискате с показалец мястото под гръдната кост.

4. Отведете главичката назад, така че брадичката да е в една права линия с дихатерните пътища. По този начин корена на езика няма опастност да се върне назад и да притвори дихателните пътища.

5. Ако детето се е задавило с малък предмет или парче храна, е необходимо да го поставите по корем, като главичката да е под нивото на гърдите и да го потупате по гърба. Можете и да се опитате да предизвикате повръщане, като натиснете езика в корена му с пръст.

235455

Обикновено в тази ситуация детето не може да говори, да плаче и да вика, но в същото време непрекъснато се натиска по коремчето.

В никакъв случай не се опитвайте да бъркате с пръсти в гърлото на детето, така рискувате да натикате обекта на задавяне по-навътре, което може да затрудни още повече изваждането му и по този начин да се влоши състоянието.

Помощ за деца над 1 година

 

Детето вече има по-развит организъм, в това число и дихателна система и е важно да запазим спокойствие, защото паниката може само да влоши положението.

Можете да се опитате да му помогнете по следния начин:

7823221. Накарайте го да извика силно. Въздуха при извеждане на звук, може да изтласка частичката.

2. Застанете зад детето, по възможност на колене.

3. Хванете го с едната ръка под гърдичките, а с другата го потупайте по гърба.

или

DV-jiqqsabM

3. Хванете го през кръста като сключите двете длани под диагфрагмата.

4. Внимателно, но рязко притиснете тялото. Обикновено при това движение чуждото тяло излиза от дихателната тръба.

Постарайте се да останете спокойни, защото паниката може да предизвика допълнителен спазъм на трахеята, което да предизвика спиране на дишането. Ако детето има глас, т.е издава звук, не се притеснавяйте, опасността не е голяма и ще се справите бързо.

Важно!

– Проследявайте играта на детето, дори и да играе спокойно ако има навик да проставя в уста предметите. Бъдете внимателни.

– Детето оптознава света и чрез поставяне на различни материи в устичката си. Обяснявайте му кое е храна и кое не.

– Създавайте спокойна атмосфера на игра, така дори и да постави нещо в уста, няма да го глътне веднага, ще имате време да го помолите да го изплюе.

– Не купувайте меки играчки с прекалено дълги власинки, които се късат лесно.

– Твърде фините и детайлни играчки винаги крият риск от отчупване на малки или по-големи късчета и поглъщането им от детето.

– Научете детето да се храни бавно и да дъвче храната продължително и внимателно. Не е задължително да пасирате храните дълго. Задавяне може да стане и с течност/вода.

– Не хранете детето насила, това увеличава риска от задавяне.

Вашият коментар