Ролята на акушерката

Ролята на акушерката в подкрепа на бременността

Mother Holding Newborn Baby Talking With Health Visitor At Home

 1. За началото на човешкия живот

За да дадем отговор на  този въпрос, трябва да кажем кога е началото. Зачеването трябва да е съзнателен процес, тогава когато двойката реши да има дете  и осъзнато залага параметрите на взаимоотношенията си. Още със зачеването ние имаме уникалната възможност да кодираме живота за добро или за зло, за щастие или нещастие. Ако вложим цялото си усилие в този период качеството на хората ще е друго. Природата има изключително съвършени механизми, с които да създаде и съхрани живота на всяко живо същество. Любовта с, която създаваме нашата рожба е първата стъпка към това съвършенство.

Животът започва от една клетка, за да се появи за няколко месеца едно завършено човешко същество. С помощта на прецизна техника са направени снимки   на етапи на развитието на ембриона. Най-силното въздействие на тези снимки е, че те напомнят на всеки един от нас, че е специален и че се е появил на света, за да изживее един неповторим, прекрасен живот.

Детето носи наличните гени на оплодената яйцеклетка и информация, която му идва от средата, от майката и чрез нея, от бащата, и от околната среда.

През бременността действат сили, които не се срещат повече никога след раждането.

Ролята на акушерката: да подкрепи  двойката  за семейно планиране и вдъхновение за създаване на рожба с любов и отгооврност.

 1. За споделената радост от предстоящото раждане

В старата българска традиция има поверие жената да не споделя за бременността си до третия месец с широк кръг познати, за да съхрани себе си и бебето от лоши мисли и погледи. Дали е правилно или не това всеки решава индивидуално, но е важно да се знае, че дори емоцията, с която се посреща новината влияе на майката и бебето.

Всички знаем за ролята на пренаталното общуване, за това, че първият триместър от бременността е периода на органогенезата, и че още от 6-та гестационна седмица започва изграждането на гръбначния мозък, както и всички сетивни органи, като очи, нос, уши. През тази период ембриона има големина на бобено зърно. От 7-ма гестационна седмица започва да се развива мозъкът. Всички зони в мозъка, които ще контролират емоциите, движенията, паметта и поведението, са в процес на  обособяване. В 11-та седмица от бременността органите са напълно изградени, най-критичната част от развитието на бебето е почти завършена.

Успоредно с изграждането на органите се изгражда и емоционалната връзка между майката и детето. Същият този период е и времето, в което семейната двойка ще заложи характеровите особености на детето именно чрез емоционалните преживявания на майката, мислите и емоциите, които тя ще му сподели. Бебето научава за света извън утробата през очите на майката, чува и възприема информацията чрез емоцията, с която майката я е възприела, усеща вкуса на храната освен чрез разтварянето и в околоплодните води и чрез удоволствието, с което майката се храни. Бебето възприема света чрез емоцията и преживяванията на майката.

Бебето чува и разбира как ще бъде посрещнато на тази земя, дали с радост и любов, дали с колебание или е нeжeлано, случайна грешка на неосъзнати взаимоотношения. Тази емоция ще формира неговото отношение за живота въобще.

Ролята на акушерката: да подкрепи майката за радостно преминаване през бременността, да я мотивира с позитивни нагласи и подкрепи в изграждането на взаимоотношения както с бебето и таткото, така и с близките, които я заобикалят. Освен чисто медицинската, професионална подкрепа за преодоляване на неразположенията в първия триместър на бременността, акушерката има и социална функция, и роля да информира бъдещата майка за правата и в обществото.

 1. За осъзнаване на новата роля на жената

С раждането на едно бебе се ражда и една майка. Времето, което им е дадено е 9 месеца.Време, в което ще се изгради едно завършено физически човешко същество и ще се случат не по-малко промени и в майката. Моментът е характерен с ураган от хормони, променливи циклони на настроението и промяна в апетита. Колко бързо бъдещете майка ще осъзнае новата си роля е строго индивидуално, но колкото по-рано го направи, толкова ползите и за двамата са по-големи. В първите месеци от бременността видимите физически промени у майката са незначителни, това е предпоставка, тя да продължава да следва установения ритъм на живот до преди бременността. Все още ще ходи на работа, ще изпълнява домашните си задължения, ще се натоварва или  претоварва със задачи и отговорности. Ако здравословното и състояние и емоционалната среда са добри, тя ще продължава да живее в ритъма, който вероятно е установен от години. Невидимите, физиологични промени, които се случват в организма и  ще започнат да и подсказват, че ролята и на бизнес дама предстои да се смени.

Това е един от сложните моменти в живота на жената. Тук винаги е необходима подкрепа на различни нива.

Първата и най-значима помощ естествено е любовта на бъдещия татко, разбирането, което ще прояви, търпението, с което ще приеме емоционалните промени на половинката си, споделянето на радостта от бременността, физическата грижа към жената, която носи под сърцето си тяхната рожба.

Социалната среда също е фактор, който определя възможността бъдещата майка да осъзнае промяната. Подкрепата от семейния кръг, връзката с по-възрастните родители, приемането на техния опит формират отношението към майчинството и грижата за бебето. Ако майката има позитивния пример на своите родители за грижа в семейството, грижа за здравето и позитивна емоционална среда, тя ще проектира този опит в своето семейство. В случаите на преживяни трудности, неопитната бъдеща майка влиза в емоционалния капан на страха, несигурността и  депресията. В тези моменти подкрепа се търси отвън. Специалистите, които могат адекватно да променят хода на процесите са в две посоки. Акушерката ще обоснове физиологичните промени и ще подкрепи практически майката да премине през трудната адаптация. Психоаналитикът ще помогне на майката да осъзнае емоционалните спънки, които я водят до депресия. Всички знаем, че емоционалните проблеми излизат на физическо ниво като симптоми на определени заболявания.

Ролята на акушерката: да подготви „раждането”  на бъдещата майка, да и помогне да промени ритъма си на живот в защита на здравето и емоционалната и стабилност през целия период.

 1. За силата на емоциите, които влияят здравословно на бебето

Всяка майка копнее да има жизнерадостно, любвеобвилно и щастливо дете.

Повечето  родители очакват бебето да се роди, да проходи и проговори, за да почнат да го възпитават. Източния мъдрец е казал „твърде сте закъсняли”. Ако чакате да започнете да дсикутирате с детето си житейските проблеми, за да му показвате доброто и лошото, не само ще сте закъснели, а и ще сте изгубили езика, на който да си говорите. Още в утробата бебето научава думите и тяхното значение, чрез посланието и емоцията, която думата носи. В „обичам те” няма гняв, нито тревога, нито агресия…в този израз то ще устети топлината, ласката, близостта и ще отговори на тази емоция със съответния жест. Така е с всяка дума изречена от устата на майката, независимо дали е отправена към бебето или друг човек. Звуците в околната среда може да не ги разпознава точно, но гласа на собствената му майка достига до него по костната  и система – череп, гръбначен стълб до таза, който резонира като свод на катедрала, обърнат обратно. Структурите на ухото се формират от 24 ден. Слуховият апарат е едниствения, който е напълно завършен в момента на раждането. Съвсем малко външни шумове и звуци минават през коремната стена, меките тъкани значително ги намаляват. Милите думи, които бебето ще чуе изречени от бащата ще достигнат до него не като звук, а като емоция, която е предизвикала чувства у майката. Течната среда в утробата е транспортьор на външните емоции. Съвременната наука доказа едно от уникалните свойства на водата, да променя своята същност под въздействие на енергии и емоции. Нашата клетка е изградена 70% от вода, ембриона се развива във водна среда. Нека използваме това знание за да създадем здрави, щастливи и емоционално уравновесени личности.

Съпътстваща възможност да изградите емоционална връзка с бебето си е посредством музиката. Няма нужда да поставяте аудиослушалките на корема си и да му пускате Моцарт, ако вие не харесвате класическа музика. Пуснете си музика, която харесвате, насладете и се, тананикайте, танцувайте или се отпуснете релаксиращо. Вашето бебе ще усети насладата от музиката, която харесвате посредством емоцията, с която я слушате. Звуците ще достигнат до , ако я  запеете. Много майки казват, че не пеят добре и се страхуват, че бебето им няма да хареса изпълнението им. Напротив, никое бебе не очаква майка му да е Мария Калас, но ако тя пее от сърце с вдъхновение и радост то един ден може да стане изпълнител от световна величина. И тогава майката ще е допринесла за неговото възпитание още от най-ранна възраст.

Искам да обърна монетата и от другата страна. Една поговорка казва, че „Слух – това е сетивото на мъдростта, то е само приемател и никога предавател. „  Има в живота и трудни моменти, на тъга, болка и гняв. Когато през бременността майката е преминала през подобни кризи, колкото и старание да е положила да съхрани бременността, тази емоция  няма начин да не е достигнала и до бебето. Много родители говорят за своите трудни бебета, но когато психоаналитика започне да пита за трудностите на личния им живот, разбираме, че бебето трудно се храни, трудно заспива, тудно прохожда или общува защото ухото му е чуло за трудностите на неговите родители. Възможността за подкрепа започва, тогава когато осъзнаем и признаем пред себе си емоциите, през които сме преминали и ако има нужда потърсим навреме професионална помощ.

Друга стъпка към изграждането на емоционална връзка с бебето  е да дадем образ на своето бебе в мислите си. Имах съученичка, която седеше пред мен на чина. Беше с една прекрасна дълга плитка златисти коси. Веднъж и казвам „Ех, Нели, чия коса си наследила та е толкова плътна и златна твоята пликта”, а тя ми отговаря „Ничия“. Родителите ми имат тъмни и къдрави коси, такава златна плитка има на майка  ми една приятелка. Докато е била бременна майка ми си е мечтала непрекъснато да си роди момиченце и то да има такива коси.” Честно казано тогава не я разбирах и не се и опитвах да си обясня биологичната закономерност. Сега обаче съм убедена, че майката има способност и сили, с които да извае най-прекрасното същество не само в мислите си.

Ще повторя с надеждата да не пропускате момента на бременността.

През бременността действат сили, които не се срещат повече никога след раждането.

И не на последно място искам да поставя още един акцент в темата за здравословните емоции. Когато срещна по улицата усмихната майка, сърцето ми трепка от радост защото знам, че  «Щастливите майки раждат щастливи бебета».

Мисля, че ви става ясно как да родите щастливи бебета, но дали сте си дали сметка, че за да си щастлива майка трябва да положиш усилие. Говоря за онова щастие, което не се купува в магазина, не се взема от приятелите назаем, докато трае бременността. Това е вътрешното усещане на равновесие, благоразположение на духа, приемане на житейската ситуация без излишни съпротиви, осъзнато култивиране на позитивни мисли, действия и емоции.

Излизането по майчинство не означава край на бизнес кариерата ви, край на контактите, разходките, забавленията. Бременността не изключва майката да бъде красива, да променя живота си, да се откъсне от любими занимания. Именно през това време забавянето на темпа на физическите дейности ви дава възможност да осъзнаете красотата на пиродата, която не бихте могли да забележите, ако минавате с влака стрела.

Ролята на акушерката: да подкрепя майката в изграждане на позитивно отношение към живота и приемане на събитията с мъдрост и търпение.

 1. За страховете, които се преодоляват с познание

Всеки знае, че раждането боли, и не просто боли, а боли ужасно. По време на раждането болката е съвсем различна, тя е конструктивна. Знаеш защо понасяш тази болка и в очакване на рожбата, предварително се готвиш да я приемеш и управляваш. Основната функция на тази болка е да ти подскаже какво да предприемеш, за да протече раждането по-леко.  Мускулите на матката имат малко болкови рецептори. Най-често болката възниква в мускулите около матката и се локализира  ниско долу в корема или в областта на кръста.Страхът от болката провокира противопоставяне на работещите мускули на матката, увеличава напрежението и спазъма и възниква болка. Маточните контракции не трябва да създават никакви болезнени усещания, ако не са съпроводени от страх и напрежение. За майките, които имат  предварителна подготовка раждането е свързано само с усещане за разтягане, силен натиск и дискомфорт.

Всички действия, които водят до отпускане на тялото, спокойствие на духа стимулират отделянето на ендорфини (хормона на радостта), които са естествени болкоуспокоителни. Механизмът на отделяне на ендорфини е много крехък, зависи от общото емоционално състояние на родилката и безпокойството може да попречи на отделяненто на тези естествени аналгетици.

Противоположни на ендорфините са хормоните, които се отделят при страх и напрежение, това се катехоламините ( хормони на страха). Под тяхно въздействие кървта от матката се съсредоточава в ръцете и краката и така се нарушава нормалния достъп на кислород до матката и оттам усещането за болка.

По време на раждане болката ви кара да промените позицията на тялото, да заемете друга по-удобна поза. Усилената физическа работа, която извършват мускулите по време на контракции изискват по-голямо количество на кислород в организма. Този процес предизвиква и учестяване на сърдечния ритъм и дишането.

Изградете позитивна нагласа за раждането. Разучете техники на дишане, методи за немедикаментозно обезболяване, пози и двигателни практики, които да намалят болката при раждане.  Насочете вниманието си към това да подкрепите бебето, защото то също изпитва напрежение и дискомфорт по време на контракции. Фокусирайте се върху положителните ви очаквания.

Ролята на акушерката: да даде познание за механизмите на раждане и техниките описани по-горе.

 1. За избора да родиш естествено и силата, която води след себе си този избор

Преди да сте решили как ще раждате, трябва да направите преценка на себе си, какъв тип жена и майка сте или искате да бъдете. Условно и малко хумористично ще разделим майките на три типа.

 • Първите искат да станат майки без да присъстват на процеса, не искат да ги боли, не искат да виждат доктори, не искат да им е трудно – те избират да заспят и да се събудят майки, т.е избират оперативното родоразрешение.
 • Втория тип майки искат да са свидетели на раждането на своето бебе, но ако може да не ги боли, да не се напъват, да премине по-бързо процеса – те избират раждане със спинална упойка и стимулация с окситоцин.
 • Третия тип жени имат куража да преминат с отворени очи през целия процес, да бъдат активни участници, да изживеят цялата палитра от емоции, болка, напрежение без медикаментозна намеса. Те са се въоръжили със знание, търпение и вдъхновение да родят бебетата си естествено, съгласно природните закони.

Media-44657-picИма една книга на Елизабет Дейвис и Дебра Паскали – Бонаро „Оргазмено раждане”, която е изключително вдъхновяваща и подкрепяща майките за естествено раждане. Тези две дами повдигат завесата на раждането отвъд физическата му страна. Те говорят за овластяващата му сила, за екстаза от раждането за осъзнаването и пребиваването в мига тук и сега, за усещанията на майката след раждането, за нейната сила и удовлетвореност от това, че е направила най-доброто за себе си и своето бебе.

Преживяванията на майката по време на раждането имат трансформиращата роля. За да бъдат те позитивни родителите трябва да се подготвят и преминат през раждането пълноценно и осъзнато. Тази подготовка започва още с бременността, дори и доста по-рано в изграждане на позитивни нагласи за естествения физиологичен механизъм на раждането. Познанията за физиологичния процес на раждане и факторите, които го подпомагат и забавят, както и възможните медицински интервенции с техните ползи и рискове са първата стъпка на обучение за раждане. Следваща посока на съзнателна подготовка, която трябва да бъде през цялата бременност с грижа за здравето, физическо укрепване на целия организъм и в частност на мускулите на тазовото дъно, изготвяне на режим на труд и почивка съобразен със срока на бременността. Обучение в техники, подпомагащи родовия процес, свободно движение, дишане по време на контракциите и след това, техника за релаксация и съхранение на физическите сили през целия период на разкритие, методи за обезболяване без медикаменти, всички тези знания се получават стъпка по стъпка през целия период на берменността. И най-важното от целия процес на подготовка и раждане е да се вслушаме в мъдростта на телата си.

Ролята на акушерката: да съпроводи бъдещата майка през цялата бременност и стъпка по стъпка да и даде познанието за естественото раждане.

 1. За индивидуален план за раждане – нека го обсъдим заедно

Изготвянето на план за раждане е разпространена практика в някои европейски държави.

Един предварително съгласуван план за раждане, може да улесни  майката при обсъждането на желанията и за протичане на родовия процес и взаимодействието с медицинския персонал. Целта е предпочитания и да бъдат уважени в максимална степен, а ако има разминаване с политиката на болницата, да се разбере на по-ранна фаза.

Би било добре, ако подобен план се приеме като валиден документ, който всяка жена, която желае, да попълва съвместно с лекаря си преди постъпването в болница.

 • Кога и с кого трябва да обсъдим плана за раждане?

Това е ключов въпрос, на който трябва да имаме отговор дори преди избор на клиника. Все повече майки имат желание и ясна идея как искат да протече раждането и какви медицински намеси биха искали да допуснат или не и изготвят този план още на курсовете за бременни.

Ето част от въпросите, киото се включват в плана за раждане.

 1. предпочитам вагинално раждане
 2. приложение на окситоцин само ако се налага
 3. нуждая се от приглушена светлина
 4. свободно движение по време на раждане
 5. спонтанно пукане на околоплодния мехур
 6. консумиране на храна и вода
 7. алтернативни позиции за напъване
 8. без епизиотомия
 9. забавено клампиране на пъпната връв
 10. бащата прерязва пъпната връв
 11. незабавен контакт кожа до кожа
 12. бондинг/естествено възстановяване/ преди процедурите за бебето
 13. изключително кърмене
 14. моля попитайте ни преди да дадете храна и медикаменти на бебето
 15. обяснете ни всички процедури, които се налагат
 16. без залъгалки

Ролята на акушерката: Обсъждане предварително на тези въпроси с акушерка и след това ги поставете на избрания от вас екип за раждане. Отношението към вашите искания ще даде отговор за това дали сте избрали правилно мястото за раждане. Направете го по-рано, за да имате време да го промените или проучите и други места.

 1. За това къде да родим – избор на клиника или избор на екип

Конкретен казус, когато е наближило времето за раждане, в който акушерката може да помогне е за „избор на клиника или избор на екип”. Често дилемата е финансова. Въпреки, че в българското законодателство не са разписани цени за заплащане при раждане и това като здравна услуга се поема от НЗОК. Въпроси от рода на „моя лекар работи в частна клиника, но аз не мога да си позволя таксата за раждане там” водят до едно постоянно неспокойствие и напрежение у майката, което както знаем се отразява и на състоянието на плода.  Няма универсален отговор на този въпрос. Всяка семейна двойка има своя концепция за възможностите  си и желанията как да се случи раждането. Практика в много АГ болници са дни на отворените врати, в които бъдещите майки са разходени в отделенията на клиниката, запознават се с обстановката и част от персонала, с механизмите на постъпване и плащане. Това е добра практика, но дали е достатъчна. Едва ли в една обиколка майката ще добие впечатление за работата и практиките в клиниката, за това дали се допуска придружител, дали се разделя бебето от майката в отделна стая, дали се подкрепя изключителното кърмене или се дава адаптирана добавка за храна на бебето. Когато акушерката познава работата на клиниката, тя може да насочи двойката за правилен избор, според техните търсения и нагласи за преживяване на раждането.

newborn-baby

За избора за раждане у дома съгласно нашето законодателство българската акушерка няма право да води раждане. Когато условията се променят в здравната, законовата  и образователната система, това може да стане възможно.

Ролята на акушерката: да подкрепи семейството в избор на най-подходящото място за раждане според техните нагласи и ичаквания.

 1. За неотделяне на бебето от майката

За ползите от неразделяне на бебето от майката непосредствено след раждането и през първите два часа от майката се води широка дискусия както научна така и обществена. Какво се прави в българските болници е отчетено в анкета проведена от «Коалиция за майчино здравеопазване». Резултатите и са публикувани и всеки може да се запознае с анализа.

За неразделяне на бебе и майка можем да говорим при нормално и оперативно раждане, когато бебето е добре и не се налагат спешни манипулации за адаптирането му към живота. Според редица изследвания този контакт има основополагащо значение за бъдещето му физическо и емоционално здраве и е съпроводен с много преки и дългосрочни ползи. Първият контакт на бебето с майката стабилизира жизнените показатели и терморегулацията на новороденото непосредствено след раждането, подпомага успешното начало на кърменето, оптималното мозъчно развитие, преодоляване на родилната травма и процеса на привързване на майката към бебето, по този начин, намалявайки случаите на постнатална депресия. Бебетата отделени от майките си след раждането плачат значително повече от бебетата в контакт кожа-до-кожа с майките си.

Тези бебетата имат значително по-ниски нива на кръвното pH и по-малко стабилна телесна температура, отколкото бебетата в контакт с майките си.

Ролята на акушерката: да съдейства в рамките на правомощията и бебето да бъде с майката, толкова, колкото има взаимна потребност.

 1. За правото на придружител по време на раждане

Поя­вата на нов човек може да е както голямо физи­ческо усилие и дис­ком­форт за май­ката, така и повод за огромна май­чина и семейна радост. И двете обс­то­я­тел­с­тва показ­ват необ­хо­ди­мостта от придружител(и) на родил­ката, посо­чени по нейно пред­по­чи­та­ние. Такива могат да са: майка на родил­ката, баща на детето, акушерка, дула или всяко друго лице, неза­ви­симо дали има род­с­т­вена връзка с родилката.

Правото на избор на придружител по време на раждане е законово разписано право, което болниците използват като възможност за допълнителни доходи.

Проблем обаче е, че не всички клиники допускат присъствието на външно лице с претекст, че непрофесионална намеса може да попречи на работата на екипите.

Присъствието на придружител по време на раждане осигурява на майката емоционален комфорт, спокойствие, възможност за по-добра комуникация с медицинските специалисти и повишава чувството на удовлетвореност от раждането. Важно за придружаващото я лице, е да е преминало курс на обучение за раждане и да има познанияя, които да му позволят адекватна намеса в подкрепа на майката.

Ролята на акушерката: да съдейства за обучението на придружителя или да бъде тя човека, който ще подкрепи майката в родовия процес.

 1. За практиката на екипа на „Аз и супермама” в Зеленият двор – как работим

Вярваме, че придружаването на семейството може да започне още от началото на бременността, което помага както на детето, така и на родителите. Работа в екип между акушерка и психоаналитик дават спокойствие на родителите, че могат да бъдат посрещнати всякакви техни въпроси и състояния.

След първата среща със семейството се прави план в зависимост от потребностите на двойката. Съпровождането може да бъде от началото на бременността, през раждането и в грижата за новороденото.

Раждането на бебето е свързано с раждане на родителството.

Съпровождането на бременността, ефективната емоционална подкрепа и практическите знания и умения ви подготвя за щастливо родителство.

 

За връзка с нас може да ни пишете на следните адреси:

e-mail: supermama2009@abv.bg

office.supermama@gmail.com

или да се обадите на телефони:

0887 963 045 – Павлинка Герина

0888 144 000 – Виолета Тоткова