Влияние на присъствието на бащата по време на раждане върху сексуалните отношения в двойката

Преди един век, когато повечето бебета са се раждали вкъщи, този въпрос изобщо не е стоял на дневен ред. По онова време всички са знаели, че раждането е „женска работа”. На мъжете са им давали практически задачи като да преваряват вода и други подобни, но не и да участват в самото раждане.

Днес, в 21 век, в много от развитите страни този въпрос също не е на дневен ред, дори е глупав – всички знаят колко е важно бащата активно да участва по време на „раждането на семейството”. Много жени дори не могат да си представят да родят без участието на партньора си. В много болници по света е напълно нормално да присъства бащата, има индивидуални родилни зали и всичко необходимо, за да може това да се случи.

Около 1970-те се появява теорията, че присъствието на бащата ще заздрави връзката в семейството и ще доведе до намаляване на процента на разводите. А също и че присъствието на бащата като познат човек ще направи раждането по-леко и ще доведе до намаляване на процента цезарови сечения.

Българските жени и мъже все още имат много резерви към това бащата да присъства по време на раждане, не е толкова разпространено, но въпреки това вече има така опция в много болници, особено в големите градове.

Присъствие на бащата по време на раждането – предимства

Когато и двамата наистина искат мъжът да присъства на раждането и е добре подготвен, плюсовете са много.

Емоцонална подкрепа
На първо място, раждащата жена има нужда от подкрепата на близък човек, когото познава добре и на когото има доверие. В нашето общество най-често този човек е бащата на бебето. Като неин партньор той знае какво я кара да се чувства добре, как да я докосне, как да намери точните за нея думи, които да я успокоят. Присъствието му намалява страха и безпокойството и жената по-лесно успява да се отпусне. Персоналът в повечето болници е много натоварен и не може през цялото време да стои до жената – така тя не е сама.
Физическа подкрепа

Бащата може да направи доста неща за да помогне на жената си чисто физически – да я придържа, да й помогне да смени позата, да я масажира, да прави топли компреси на кръста, да я държи за ръка. Той ще може да удовлетворява молбите и “капризите” й – да подаде възглавница, да донесе вода и т.н.

Комуникация с медицинския персонал

Бащата ще може да задава въпроси, да отстоява предпочитанията на майката пред медицинския персонал, когато тя не е в състояние. Той е адвокат на нейните интереси – може да изиска повече внимание, наблюдение, допълнителен преглед ако има нужда. В случай на необходимост той ще извика лекаря или ще обясни на жената какво се иска от нея.

Връзка с бебето
Бащите, които установяват връзка с бебето още в момента на раждането, по-лесно общуват с него след това. Добре е, ако по някаква причина бебето не може да се даде на майката веднага, бащата да бъде първият човек, който ще го гушне, ще му говори и ще го посрещне на белия свят.

Присъствие на бащата по време на раждането – недостатъци

Силен стрес за мъжа
Съществува мнение, че не всеки мъж може да издържи да присъства по време на раждането. Това мнение има известни основания. Жената пристъпва подготвена към раждането. Така е замислено от природата, че благодарение на хормоналните промени и промени в нервната система, мисловната дейност на раждащата сякаш се изключва, иначе тя би действала затормозяващо на процеса на раждането – жената превключва на ниво инстинкти. С бащата не се случва нищо подобно и той пристъпва към раждането неподготвен. Затова за част от мъжете раждането е свързано с огромно емоционално натоварване.

Д-р Мишел Оден, световно известен акушер гинеколог от Франция, основател на the Primal Health Research Centre в Лондон, автор на множество книги, смята, че не всички мъже могат да се справят със силните емоционални реакции, които могат да изпитат докато присъстват на раждането.

Негативно влияние върху сексуалните отношения в двойката

Разпространено е мнението, че е възможно мъжът присъствал на раждането да загуби сексуалното влечение към жена си. Да, възможно е, особено уязвими в това отношение са двойки, които и без това имат трудности във връзката си. Също това се отнася за емоционалните и впечатлителни мъже – сцените на болка при жената могат да предизвикат трайни отрицателни емоции.
Не бива обаче да се свързват възникналите сексуални проблеми само с присъствието на мъжа по време на раждането. След появата на бебето се променят много неща във семейните отношения – рязко намалява количеството свободно време, в това число и времето за общуване с партньора. Много работа, умора, недоспиване, раздразнителност могат да потиснат другите чувства. Мъжете често се чувстват изолирано, защото бебето вече отнема цялото внимание на жената. Жената може да има шевове и дълго време да изпитва дискомфорт по време на полов акт, което също оказва своето влияние.

Жената се притеснява

Възможно е присъствието на мъжа да попречи на жената да се държи толкова свободно, колкото би искала или да се срамува от поведението си след това. Тук имам предвид издаването на звуци, заемането на различни пози, неволното изпускане на урина и изпражнения, все неща, които са част от едно нормално раждане.

Другият вариант е да се притеснява как се чувства той и това да я напряга допълнително.

Подготовка на бащата за раждането

Предварителната подготовка е изключително важна. Ако мъжът е неподготвен, просто застава в ъгъла, всичко го плаши, няма как да помогне.

С подготовката се справят курсовете за бременни, на който родителите идват заедно. Първият етап е информационен. Да знае какво точно се случва, какви са периодите на раждането, колко дълго продължава, какви са медицинските процедури и интервенции, които могат да се наложат и защо, с какво може да помогне. Следват практически занимания за дишане, масаж, пози и други техники за облекчаване на болката. По време на раждането заедно ще си ги припомнят тези неща. Освен информацията курса за подготовка за раждането ще получи възможност да общува с други бъдещи бащи. Общуването с мъже, които вече са присъствали на раждане също е много полезно.

С уважение споделяме редове от темата на Олга Дукат –майка, дула и акушерка за „Влияние на присъствието на бащата по време на раждане върху сексуалните отношения в двойката“.

Вашият коментар