Любопитни факти за витамин Д:

– Името си витамин Д получава през 1922 г. от американския биохимик Елмър Макколъм, който провеждал опити, за да разбере какво съдържа черният дроб от треска. Наречен е така, защото бил четвъртото вещество, което ученият успял да изолира;
– Рахитът е споменат за пръв път от Даниъл Уистлър, английски лекар, който написал научен труд за заболяването през 1645 г.;
Д-р Майтън счита, че витамин Д не е получил заслуженото признание, защото – просто казано – в него няма пари. „Една инжекция, която действа в продължение на шест месеца, струва 10 паунда, а хората могат да си набавят веществото от слънцето или чрез храната,” казва тя. „Затова изниква въпросът дали досега той е бил игнориран защото няма комерсиална стойност.”
– Предполага се, че едно на всеки сто деца от етническите малцинства във Великобритания страда от недостиг на витамин Д. Тъмният цвят на кожата изисква повече слънчева светлина, за да се образува витаминът;
– През 2003 г. семейство в Ню Йорк било осъдено, тъй като застрашило живота на 15-месечното си бебе, след като го подложили на строга вегетарианска диета, в следствие от което то се разболяло от рахит. Силва и Джоузеф Суинтън били осъдени на шест и пет години затвор;
– Класическите признаци за рахит са криви крака, причинени от омекването на костите. Ако заболяването не се открие навреме, за коригиране на скелета е необходима операция;
– Повечето хора могат да произведат достатъчно витамин Д през лятото и той да им стигне за зимни те месеци.
– Повече от един милиард души в света – средно всеки седми човек, страда в някаква степен от недоимък на мастноразтворимия витамин. И в 75 на сто от населението има дефицит или недостиг.
– Тенденцията в държавите в Южна Европа – имат по-голям процент хора с дефицит от северните народи. При южните народи средното количество на витамина е 20-30 наномола на литър, а при северните – 40-50. Обяснява се с факта, че за да избягваме вредните ефекти на слънчевата радиация, се крием с шапки, дълги ръкави и крачоли, а колкото по на север живее човек, толкова по-активно търси слънце по всяко време на годината и благодарение на лъчите витаминът се синтезира в организма.
– При хората със затлъстяване са налице ред причини за намален синтез под влияние на слънчевата светлина. Такива хора по правило са по-малко подвижни и прекарват по-малко време на открито. Отдруга страна, за тях е характерно намалено образуване на витамина в кожата. А имат и намалено всмукване на витамина от храната и едновременно с това забавен метаболизъм и затруднено усвояване, мудно е и превръщането му в активна форма. Има още една важна особеност – като мастноразтворим витамин той се
прехваща от мастната тъкан, стои „заключен“ там и не е наличен в кръвта, където е нужен, а образно казано е затворен в телесните мазнини. И в крайна сметка при затлъстяване се наблюдава „разреждане“ на витамина в големия общ обем.
– Жените са по-предразположени към хиповитаминоза Д, съпоставени с мъжете.
Къде се съдържа вит Д
– Витамин Д се съдържа във високи количества в мазни риби като сардини, сьомга, скумрия и риба тон, в черен дроб от треска, както и в млякото, сиренето, яйцата и черния дроб;
– 90 процента от необходимия на тялото витамин се произвежда ендогенно, когато ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина се срещат с кожата и предизвикват синтез на vitamin d
Двете му главни форми са D2 и D3. Разтворим е в мазнини.
– Кои храни са естествените източници на витамина?
– Млякото, яйцата, месните продукти, рибата. През зимните месеци основно на тях може да се разчита за набавянето му или чрез прием от хранителни добавки или медикаменти. А от април до октомври – и на здравословното излагане на слънце, за да се синтезира витамин D в организма. Но наред с това изследването е и скрининг за кръвната захар, за липидите в кръвта, за холестерола.
Как се активира витамина?
Витамин D е мастно-разтворим витамин, който присъства естествено в много малко храни, добавя се към други, и се предлага като хранителна добавка.Затова се нарича
Смята се че, „Слънчевия витамин“Витамин D, получен от излагане на слънце, храна и хранителни добавки е биологично инертен и трябва да се подложи на два процеса в тялото, които се наричат хидроксилиране за да се активира. В първия случай това се извършва в черния дроб vit d се превръща до 25-хидроксивитамин D, известен също като calcidiol.

Втория процес се извършв предимно в бъбреците и се образува физиологично активен 1,25-дихидроксивитамин D, известен също като калцитриол.

– Как се установява лабораторно нормалното количество в организма?

Серумна концентрация на 25-хидроксивитамин D3 е най-добрият индикатор за статуса наd vitamin. Това отразява дали витамин D е произведен подкожно или е, получен от храна и хранителни добавки и има сравнително дълъг циркулиращ полуживот от 15 дни.Функциите на 25-хидроксивитамин D като биомаркер за експозиция са основни, но не е ясно до каква степен нивата на 25-хидроксивитамин D3, също служат като биомаркер за ефективност (т.е., отнасяща се до здравословното състояние или резултати).Серумните нива на 25-хидроксивитамин D3, не показват количеството навитамин д, които се съхраняват в телесните тъкани.
За разлика от 25-хидроксивитамин D3, циркулиращия 1,25-дихидроксивитамин D обикновено не е добър индикатор на статуса на витамин D в организма, тъй като има кратък полуживот от 15 часа и серумни концентрации са строго регулирани от паратироидния хормон, и калциевфосфат.Нива на 1,25-дихидроксивитамин D обикновено не намаляват, докато има тежък дефицит на витамин д.

Таблица със Серумните нива на Концентрации на 25-хидроксивитамин D
нмол / л ** нг / мл * Здравен статус
<30 <12 Витамин D дефицит, което води до рахит при кърмачета и деца и остеомалация при възрастни
30-50 12-20 Като цяло се счита за недостатъчно за костите и цялостното здраве при здрави индивиди
≥50 ≥20 Като цяло се счита подходяща за костите и общото здравословно състояние при здрави лица
> 125 > 50 Има потенциални неблагоприятни последици от такива високи нива, особено > 150 нмол / л (> 60 нг / мл)

* Серумните концентрации на 25-хидроксивитамин D са докладвани в наномолове на литър (нмол / л) и нанограма на милилитър (нг / мл).
** 1 нмол / л = 0.4 нг / мл

Каква е функцията на витамин D?

Витамин d насърчава абсорбцията на калций в червата и поддържа подходящи серумните концентрации на калций и фосфат, за да се даде възможност за нормална минерализация на костите и да се предотврати хипокалцемия.
Също така е необходим за растежа на костите и костно ремоделиране от остеобласти и остеокласти. Без достатъчно витамин D, костите могат да станат тънки, крехки, или безформени.
Витамин D предпазва от рахит при деца и остеомалация при възрастни.
Заедно с калций, витамин D също помага да се защитят по-възрастни хора от остеопороза.

Витамин D има и други роли в организма, включително модулация на клетъчния растеж, невромускулна и имунна функция, съответно и намаляване на възпалениеята.
Много гени, кодиращи протеини, които регулират клетъчната пролиферация, диференциация и апоптоза са модулирани от витамин д.
Много клетки имат рецептори d vitamin, и някои за преобразуване на 25-хидроксивитамин D3 в 1,25-дихидроксивитамин D.
– Какви признаци говорят за недостиг на витамина?
– Липса на концентрация, слабост, лошо настроение, главоболие, мускулни и ставни болки. Изглеждат дребни неудобства, на които може и да не се обръща сериозно внимание. Но дефицитът на витамин D е свързан с поне 14 вида рак! Между тях и много разпространени като рак на гърдата, на простата и на дебелото черво. Недостигът на витамина е фактор и при най-бързо увеличаващите се днес диагнози като затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и захарен диабет.
Дефицит на витамина и отношението му към
Хиповитаминоза D включва три основни категории:
– Недостатъчност на витамин Д – серумни нива на 25-ОН-витамин Д между 20 и 29.99 ng/ml
– Дефицит на витамин Д – серумни нива на 25-ОН-витамин Д под 20 ng/ml
– Тежък дефицит на витамин Д – серумни нива на 25-ОН-витамин Д под 10 ng/ml
Тежкият дефицит на витамин Д нарушава костния метаболизъм и функционирането на мускулите, като води до развитието на рахит, остеомалация и миопатии.
Защо е важен Витами D за организма?

Дефицитът на витамин D води до
– намалена абсорбция на калций и фосфор,
– намалена костната минерализация – води до омекване. Резултатът е деформации на черепа, гръдния кош, изкривяване на костите на крайниците и др.
– проявява се като рахит – състояние, характеризиращо се с костни деформации и забавяне на растежа,
– за бременните жени – ако те нямат достатъчно високи нива на витамин Д, това може да навреди на изграждането на костите на детето им.
– при постменопаузални жени и се асоциира с повишен риск не само за остеопороза, но и за сърдечносъдови заболявания, неоплазми, диабет и неврологични нарушения.
Рискови фактори за дефицит на витамин Д
Основните рискови фактори за появата на дефицит на витамин Д включват:
– недостатъчна експозиция на слънчева светлина,
– неадекватен прием с храната (основни източници са тлъстите риби, яйцата и млякото),
– затлъстяване,
– малабсорбция, като целиакия, болест на Crohn
– прием на медикаменти (антиконвулсанти, антиретровирусни).
– пигментацията на кожата,
-използването на слънчева защита продукти с висок фактор на протекция
– запрашеността на средата
– с възрастта и остаряването на кожата, нивата на 7-дехидрохолестерола, който е прекурсор на витамин Д, намаляват съществено.
– големи оперативни интервенции в областта на стомашночревния тракт.
– пациенти с бъбречна недостатъчност също често имат дефицит на витамин Д поради загуба на 25-ОН-витамин Д с урината и намален синтез на калцитриол.
– сърдечни заболявания – учени твърдят, че витамин Д намалява риска от сърдечни заболявания (изследване на 10 000 жени в Калифорния показва, че за тези, които взимали хранителни добавки, рискът да умрат от сърце бил с 31 процента по-нисък),
– туберкулоза – Изследване, проведено в източен Лондон, показва, че една доза от витамина подсилва имунната система срещу туберкулоза. Допълнителното приемане на витамин Д помага за по-бързо лечение на туберкулоза.
– при диабет наличието на рецептори за витамин Д върху клетките на панкреаса показва, че витаминът е ангажиран в регулацията на инсулиновата секреция. Установено е, че за всяко нарастване на нивата с 10 ng/ml (25 nmol/l) вероятността за развитие на диабет намалява с 24%.
– злокачествени заболявания – Витамин Д стимулира клетъчната диференциация и потиска пролиферацията, поради което се счита, че има антиапоптозна активност. Според резултатите от мета-анализ, жените с най-високи стойности на 25-ОН-витамин Д имат 45% по-нисък риск за карцином на млечната жлеза, в сравнение с тези с най-ниски плазмени нива.
– при и инфекции – дефицитът на витамин Д е свързан с по-висока заболеваемост от респираторни инфекции, особено при пациенти с бронхиална астма и ХОББ.
– Витамин Д влияе и на когнитивните функции – паметта, деменцията и болестта на Parkinson.
Високите дози витамин Д могат да доведат до развитието на хиперкалциемия, хиперкалциурия, калцификати в съдовете и в меките тъкани и нефролитиаза. Токсичните ефекти се наблюдават при използването на дози над 50 000 IU дневно в комбинация с високи дози калций в продължение на няколко месеца.
– Изчисляване индекса на телесната маса.
индекса на телесна маса – като раздели телесното си тегло в килограми на ръста в метри, повдигнато на квадрат. Ако индексът на телесната маса е над 25, то е налице свръхтегло.

Вашият коментар