6 Истини и заблуди за цезаровото сечение (СЕКЦИО)-Трансмед

В България е налице интересен контраст по отношение на раждаемостта. Същата намалява, но пък се увеличава броят на ражданията със секцио. Вече повече от 40 % от българките предпочитат оперативна намеса за изваждане на плода от тялото им. Темпът на процентите се покачва всяка година и ако продължи, няма  да е далеч времето, в което нормалното раждане ще е като „изключение от правилото“.  Зачестилите проблеми в майчиното здравеопазване и грижи ясно индикират, че е назрял моментът да се предприемат всеобхватни действия за информираност относно раждането и родилните грижи, предоставяни у нас. Водени от неумолимото си желание и кауза да повдигаме здравната култура и да предоставяме здравословна информация на всички, ние от Холистичен център Трансмед имаме мнение по въпроса.

 

 1. ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ  Е  РАЖДАНЕ  –  ЗАБЛУДА !

В българският тълковен речник четем, че оксиморонът е съчетание на привидно несъчетаеми, противоположни понятия (антитези), което създава контрастна изразителност на тяхната образност. Например „сладка мъка“ , „дървено желязо“, или……“родих секцио“.

Изваждането на плодът от утробата на майката чрез секцио, може да се нарече всичко друго, но не и раждане. Защото раждането е процес. Процес, в който активна роля играят мама, бебе, акушерката, гинеколога, анестезиолога, тате (ако му стиска), сестрата и …. Господ. Може и в обратния ред. Процес, който започва с първите родилни контракции и завършва с излизането на бебето през родовия канал, влагалището, на мама. Там, откъдето е започнал процеса, с навлизането на сперматозоидите на тати, е и неговият логичен край. Само посоката е различна. Всичко друго е неестествено, против природата и човешката еволюция.

Само за съпоставка – женската на синия кит, най-големият бозайник на планетата, ражда по едно малко, което държи 11 месеца в утробата си. Малкото е с дължина около 7 метра и тегло около 2700 килограма в момента на раждане. Питате се как успява без упойка ли ? Лесно. Просто прави това, което майка й, баба й, пра-пра баба й също са правели стотици години наред.  Изпълнява своята функция на майка, такава, каквато й е предопределена от природата. И бъдете убедени, че дори и да можеше да избира начина си на раждане, женската на синия кит, би родила естествено, а не чрез секцио в някоя специализирана ветеринарна подводница. Абсолютно същото се отнася и за жената на слона, която носи 22 месеца малкото слонче в корема си. И пак си го ражда естествено. Природа. Но ние май се откъснахме от нея…

Така че, мили български жени, ако искате да се наричате майки в пълния смисъл на думата, бъдете активна част от Процеса, а не негови (упоени) свидетели!

 

 1. ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ Е ПО-ЛЕКО ЗА МАЙКАТА – ЗАБЛУДА !

Първо, това е ОПЕРАЦИЯ. Второ, това е ОПЕРАЦИЯ и трето…..това е ОПЕРАЦИЯ ! Колкото и сладко и невинно да ви звучи „Секциото“ , особено от устата на АГ-специалист на частна практика,  който най-вероятно  се възползва от вашите страхове от нормалното раждане, че даже и ще ги усили.

Като такава, всяка операция крие достатчно на брой рискове. И въпреки че сериозните и непредвидимите рискове, са твърде редки в съвеременната медицина, според  последните проучвания майчината смъртност след цезарово сечение е по-висока от тази след нормално раждане. Какви са причините? Кръвозагубата по правило е по-голяма от тази при нормално раждане. Възстановителния период е значително по-дълъг от нормалното раждане, като в първите часове бременната не е в състояние да се грижи за бебето, буквално липсва контактът майка-бебе. При повторна бременност усложненията са по-чести, като някои от тях са потенциално много опасни – предлежаща плацента (placenta praevia), враснала плацента (placenta accreta), руптура на матката. Веднъж направено, цезарово сечение, до голяма степен предопределя, че при следващата бременност отново ще се приложи цезарово сечение, защото матката е необратимо „повредена“. А е такава , защото е разрязана, по време на ОПЕРАЦИЯ. Не на последно място, всяка една операция е предпоставка за развиване на вътрешноболнични инфекции.  След операция също така остава белег от разреза, който в повечето случаи е фин и незабележим, но понякога може да е доста груб. Според зависи кой реже и шие след това.

 

 1. ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ Е ПО-ЛЕКО ЗА ПЛОДА – ЗАБЛУДА !

Широко разпространена заблуда е, че цезаровото сечение е по-щадящо за бебето. Всъщност, рязкото изваждане на плода от матката може да създаде реален проблем с адаптацията на бебето. Бебетата, които виждат бял свят след Цезарово сечение, претърпяват епигенетични промени (изменения в гените, в резултат от средата), според проучване, публикувано в Американския журнал за акушерство и гинекология.  Опасността е толкова по-сериозна, колкото по-рано (преди термина) е извършена операцията. Статистиката показва, че при планирано секцио преди термина, по-често се налага  новородените да бъдат приемани в интензивните неонатологични отделения. От друга страна, липсват каквито и да е доказателства, че новородените след цезарови сечения са в по-добро състояние от новородените след нормални раждания. Индиректно доказателство в този смисъл е фактът, че въпреки значително увеличения брой цезарови сечения, не се наблюдава еквивалентна положителна промяна в състоянието на новородените.

А и само помислете, какво се случва в съзнанието на всичкоразбиращия бебо, лежащ  удобно в корема на мама в 9-тия месец. Там, където е прекарал цели 9 месеца. В една топла и удобна, приятелска, полутъмна, водна среда. Изведнъж …. хоп! И всичко свършва за миг. „Приготвяй се, имаш 1 минута да напуснеш…матката!“  Като в някакъв тотален бебешки „Биг Брадър“ на абсурда.  Стресиращо, нали?

Доста прилича на бързо войнишко събуждане, не на плавно, постепенно такова, в което събуждащия се бебо е с ясното съзнание какво точно става и накъде е тръгнал.
Мами, запомнете. При  нормалното, естествено раждане, вашето бебе, е активен участник в родилния процес. То дава сигналът, че е готово и процесът е завършен, вие  поемате, акушерката помага и така до финала. Всичко друго е насилие. Над вас, над бебебето и над природата. Освен ако няма чисто медицинска сериозна причина за секцио.  И това е живата истина!

 

 1. ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ ИЗЛИЗА НА СМЕТКА – ИСТИНА !

В България много от лекарите и болниците насърчават майките да прибегнат към секцио, защото е финансирано от НЗОК по клинична пътека. Цезаровото сечение е на сметка, особено ако сте директор или работите в частна АГ-болница, по възможност – пловдивска. В подкрепа на думите ми, нека видим  резултатите от едно много кратко и нагледно изследване, като изводите отставям за вас. Или поне на мислещите от вас. В началото на 2015-та година,  д-р Стефан Константинов, акушер-гинеколог и бивш министър на здравеопазването от първия мандат на ГЕРБ, публикува в списание „Акушерство и гинекология“ свое собствено изследване. В него д-р Константинов се опитва да установи дали пък броят на извършените цезарови сечения е различен,  в зависимост от собствеността на болницата. Като източник на официална статистика,  той си служи с данните от регистъра на ражданията към Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ). Ха сега, познайте какво установява?!

Фактите са меко казано шокиращи, защото делът на ражданията със секцио в частните болници е около цели  60%, или с 20% повече от средното за страната. Като в отделни частни лечебни заведения този дял стига, забележете – 80% ! За сравнение – в общинските и държавните болници цезаровите сечения са около 32 и 34% . Та, каквото и да ви говорят (АГ специалистите с частни кабинети и практики в частни болници) мили мами, имайте си едно наум, че все пак говорим за ПАРИ и БИЗНЕС. Точно така, бизнес с вашето бебе !

Само за статистиката – миналия юни, раждане по метода секцио в модерната АГ „Селена“ гр. Пловдив, е струвало 1490 лв. За сравнение – в най-голямата болница в Пловдив  – УМБАЛ „Свети Георги“, официалният ценоразпис за допълнителни услуги  (защото раждането е безплатно),  е следния : избор на екип -350 лв., ВИП стая за ден – 30 лв. УЛТРАВИП стая – 60 лв. Ако родилката пожелае раждане в басейн подводно – 300 лв. Е, не е като 1500 лв, нали?

 

 1. ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ  УВРЕЖДА  ДЕЦАТА  – (все още недоказана) ИСТИНА !

Изследвания публикувани в статии, в авторитетни медицински сайтове  („medicalnews“ и „naturalnews“) показват, че Цезаровото сечение води до по-висок риск от заболявания като диабет от първи тип. Проблемът  е, че механизмът, по който болестите се свързват с типа раждане, все още не е съвсем изяснен. Въпреки това, професор Томас Екстрьом  от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, предприема важна стъпка в тази посока с последната си публикация в Американското издание за акушерство и гинекология. В това проучване той иска да открие механизъма, по който раждането на бебето може да въздейства на клетъчно ниво, под формата на епигенетични промени в ДНК. Екстрьом открива по-високи нива на метилиране в стволовите клетки на 18 бебета, родени с Цезарово сечение, отколкото при 25 нормално родени деца. Метилирането представлява присъединяване на метилна група СН3 към една от базите на ДНК, цитозин. Метилирането е процес на промяна на функциите, които се изпълняват от едни или други гени в ДНК като се запазва структурата на наследствената молекула. Метилирането е основният път, чрез който факторите на околната среда могат да променят изразяването на генетичните характеристики.

След по-детайлно изследване, той разкрива сериозни статистически различия в метилирането в над 350 области, най-сериозната от които влияе на имунната система. „По време на стандартното раждане плодът е изложен на повишено ниво на стрес, което има позитивно влияние за подготовката на бебето за живота извън матката. Това активиране на защитните системи на плода не възниква, когато се извършва Цезаровото сечение. Вероятно това е причината за забелязаните разлики между групите деца“, заключава Екстрьом. Професорът отбелязва, че епигенетичните промени могат да бъдат краткосрочни или дългосрочни, но още е твърде рано да се правят предложения. Въпреки това е особено притеснително, че някои епигенетични ефекти могат да бъдат не само перманентни, но и да се предават на следващите поколения.

 

 1. СЕКЦИОТО Е НАМЕСА В БОЖЕСТВЕНИЯ ПЛАН – ИСТИНА !

Ако мислите, че няма божествен план за точният ден и час за раждане на вашето бебе, значи мислите в грешната посока.

Ще подкрепя тезата си с няколко цитата от Учителя Петър Дънов :

„За всяко раждане има строго определени математически дати. Има дати, в които не е възможно да се роди човек.“

„Родителите са само условия за дохождането на детето, а то всъщност се ражда от друго място.“

„Ако някое дете се роди през месец май, чувствата му вземат надмощие, това дете ще чувства повече, ще мисли по-малко. Месец май предразполага към ядене и пиене, музика, удоволствия. „

„Ако някое дете се роди през декември при пълнене на Луната, то ще бъде заставено да мисли. Умът ще работи в него повече от чувствата. Защото е родено зимно време в студа. Студът е едно неблагоприятно условие в живота. Лошите условия заставят човека да мисли. Чрез мисълта той разрешава и най-мъчните си задачи.“

 

автор: Христо Андонов

99 thoughts on “6 Истини и заблуди за цезаровото сечение (СЕКЦИО)-Трансмед

 1. Жалко,че началото на живота идва със страдание.Актът е отвратителен,нищо човешко и нежно няма в раждането,каквото и да е то.Това е най- гадното преживяване,което съм имала в живота си.Цивилизованата човешка мисъл е длъжник на жената в това отношение.Раждането е неправилно решение на природата.Защо трябва да се страда така? След естественото ми и безпроблемно, но болезнено и без никакви упойки раждане,никога не пожелах да имам второ дете.

 2. В тази статия, се опитвате да ни убедите, че раждалите секцио не ставаме за нищо и едва ли не сме майки. И майка ми е родена с цезерово сечение, и баща ми, и ние с брат ми, и аз родих така. Според Вас дали е по желание? И щом е по мед. причини смятате ли, че е нужно да се правят опити за нормално раждане и да има смъртни случаи и на бебета, и на родилки? 21 век …

 3. Най – колосалната простотия, която м ие попадала някога! Господ??Какъв господ изобщо – медицински текст с претенции за сериозност, който се позавава на това, че Господ щял да му се развали плана…
  Може би е страхотно и за мен, и за бебето да родя естествено, да ми се отлепи ретината (в следствие на неотлона офтамологична операция преди години) и да остана сляпа? Така чудничко ще си го гледам детето, а Господ ще е супер хепи! Такива лицемерни, неосведомени, неадекватни и небразовани хора като Вас трябва със закон да ги забранят…

 4. Не съм съгласна с половината точки! Свидетелка съм на починало бебе и за малко и майката да изгубят от навсяка цена нормално раждане! Тук темата е дълга лекарите специално в България освен за пари и са некадърни да преценят дали тазът на майката и други предпостави са подходящи за нормално раждане, страх ли е, какво е, тук намесата на Господ също е излишна, всичко каквото се случва е Божие дело! Да, някога са ни раждали само нормално, но никой не е преброил починалите бебета и майки повреме на раждане, медицината е напреднала и това е дар от Бога ! За нормалното раждане, но не на всяка цена, защото няма да си майка иначе!

 5. Родих и двете си деца с цезарово сечение по медицински причини. Няма на никоя жена да го препоръчам – дори и на дъщеря ми. За мен това беше мъчение. Надявам се повече жени да осъзнаят, че това е една болезнена коремна операция с бавно възстановяване, с която им прибират парите.

 6. Като специалист изучавал генетика, баща и пряк участник в гореописаният процес съм съгласен с изложеното. Д-р Карагьозан от 2 градска болница в Пловдив лично води бремеността и изроди синът ни, чрез Цезарово сечение въпреки преките обещания и уговорка от самото начало на взаимоотношенията ни да се изроди детето чрез нормално вагинално раждане. Мога само лошо да кажа за въпросният
  д-р. Алчен,злонамерен и недоброжелателен.

 7. Статията е пълна с абсолютни глупости!
  Христо Андонов мога да се обзаложа, че не е истинският автор на статията.
  Авторът най-вероятно е някаква жена, силна привърженичка на естественото раждане (ако не сте обърнали внимание на стила и изразните средства), но нещата не са черно-бели обикновено в този свят и са строго индивидуални, така че генерализации не могат да се правят, кое е правилно и кое не.

 8. Мили дами ,ясно е посочил авторът на статията,че секцио се прави при форсмажорни обстоятелства,ако ме разбирате.Природата ти е дала 9 месеца ,за да се подготвиш психически и физически, а също така един цял живот преди това.Няма как да лежиш и киснеш по софрите цял живот и в сублимния момент да клекнеш и да стане работата.Еми да ще има кръв и сополи, ама да не би в такъв случай да очакваш противното.И да секциото си е коремна операция и то гадна такава, с усложнения и възпаления и сраствания и нарушаване на цялостта и хармонията на тялото.А ,да и на съдбата на детето,понеже съм убедена ,че залитате и по астрология! В чужбина,секциото без медицински причини затова е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
  Хайде сега осъждайте,да иска се воля ,иска се характер, и физическа и двигателна култура

 9. Мисля,че става въпрос за раждането с цезарово сечение по собствено желание!Естествено когато се налага трябва да се прави!

 10. „Възстановителния период е значително по-дълъг от нормалното раждане, като в първите часове бременната не е в състояние да се грижи за бебето, буквално липсва контактът майка-бебе.“ Абсолютна глупост. Вярно не съм раждала в БГ ,но 30 мин след секциото бебето беше в стаята, преди мен дори. Беше закърмено веднага,и беше кърмено до 2 и половина години. Два дни след секциото си бяхме в къщи и сама се грижех за рутинните си дености,като пазаруване,гладене,къпане и прочие.И съм съгласна с всички ,ще един мъж не може да знае през какво минава една жена,докато е родилка. Може само да гадае 🙂

 11. Пълен идиотизъм.След като ме оставиха 18 часа да се мъче бебето да излезе, ако не ме бяха срязали и двамата щяхме да не сме живи.Така, че не обобщавайте нещата. Който го избира от глезотия е едно, но другите, за които е бил единствен шанс, не ни орави по малко майки.

 12. Хахахаха…И всичко това написано от някой, който даже не притежава матка?? И обяснява на жените кое ги прави жени и майки?!!?
  Простотии 1001. То какво да киментира човек…
  Не си струва. Синия кит??? Къде ти хрумна??? 😀

 13. Не можеш да етикираш жената че е майка ако роди естествено,а през секцио означава че не е майка,по какъвто си начин да ражда,както си пожелае жената тя го носи и тя решава какво да става с плода,а за да бъде жена наречена майка е друг критерии и той е жена която те е отгледала с любов-на това се казва майка.

 14. Не видях квалификации в статията срещу майките, а по-скоро срещу някои алчни докторя. Защо оперираните от секцио се обиждат? Явно чувстват вина или си задават въпроса можеше ли по друг начин? Жените оперирани от секцио са майки, но не са раждали, правете разлики. То понеже явно толкова можете да мислите, та затова и лекарите се възползват от наивността ви

 15. 1.Тези жени, които са родили по необходимост секцио, не виждам защо се засягат от статията?! – Авторът си е написал:“…освен, ако не се налага по медицинска препоръка“…Може би са били увлечени по същността на материала и не са го прочели.
  2.Останалите жени, решили да изберат ТЕ кога да им се появи на бял свят детето, да платят за да не изпитат болка и да измамят природата – с право се палят! Човек не се чувства добре, когато си плати и после разбира, че нещата не са точно, каквито са им били представени.
  Медицината трябва да подпомага естествените природни процеси, а не да ги измества.Всички сме на ясно, че човек не е по-умен от Вселенския разум.

 16. За всички вярващи в „изследвания“ майки искам да дам личният си опит на дете, родено със секцио, което за 10 години е боледувало само ВЕДНЪЖ и не е пило никога антибиотици. И ако си мислите, че е ген то ние с баща му сме „нормални“ и си лепваме грип от време на време. Та не си мислете, че минаването през канала е панацеята за здрава имунна система. И само да кажа – ние не сме китове.

 17. То ако се ставаше майка с раждането нямаше да са пълни домовете с деца….звучи като теория срещу практиката и като съвета на жената, която няма деца към жена с 2 🙂 Няма да коментирам, излишно е след всички останали коментари. Нека всеки да ражда децата си както иска и както може. Да са ви живи и здрави дечицата.

 18. Г-н Андонов, Вие сте завършен нещастник. Как смеете да квалифицирате коя жена е майка и коя не?!
  Ти, смешно човече колко деца роди, че се изказваш по съвсем непонятна за теб тема?
  Излишно е да споменавам, че секциото в много случаи е единствената алтернатива, но майката си е майка, независимо по какъв начин е стансла такава.
  Потресена съм! Ще вменява вина на жените той…

 19. Това е най-безполезната и неприятна статия която съм чела за секциото. Аз съм оперирана от двустранна луксация и е невъзможно да раждам по нормален начин. Добре че е това толкова опреквано и оплювано секцио и вече си имам две здраво родени дечица и аз също се чувствам добре. След двете секцио които съм преживяла плануваме с мъжа ми и трето дете, дано и този път всичко да е наред. И при двата вида раждания има риск и според мен всеки сам си знае за себе си какво му е и как иска да ражда

 20. Раждала съм и по двата начина. Първото беше естествено „вагинално“ раждане, свърши с форцепс, епизиотомия, инфекция, абсцеси, гной, кръвоизлив в черепните кости на детето, перманентна инконтиненция и болки за мен, при второто не щях и да чуя за „нормално“ раждане, записах си цезарово, което дори и не усетих, здраво бебе, здрава майка, в сравнение с „нормалното“ раждане цезаровото беше като повей на пролетен вятър

 21. Статията поставя етикет на жените, сдобили се със своето бебе чрез секцио. Звучи осъдително и поради това дори да съдържа вярна информация, не може да бъде от полза. А механизмът на майчинството не проработва само с раждането.

 22. Искам да споделя моя случай. Оперираха ме 1 седмица преди термина, защото се оказа, че околоплодните води са изтекли незабелязано – най-вероятно при всяко уриниране. Нямах контракции, изобщо нищо, което да подскаже, че моментът за раждане е дошъл. Имах съвсем леко кървене (даже не беше точно кръв, а някакво розово петънце) и гинекологът каза, че спешно трябва да извади бебето. Прав беше. Когато го извадиха, синът ми беше лилав , като патладжан, плацентата беше почти суха и ако не бяхме действали веднага, бебето можеше да се задуши. Питам се, как тогава би могла да се спази датата, определена от Бог, за раждане на бебето?!

 23. Хайде спрете с глупостите,това дали ще е нормално или секцио го решава акушер-гинеколога,естествено,че е по-добре нормално ,но когато обстоятелствата го налагат е по-добре да те резнат.

 24. Как се става истинска майка, ако не усетиш родилните болки! Каква е разликата между това да ти извадят бебето оперативно и това, да ти махнат апендисита? Напъните и болките при раждането на твоето дете, неповторимото усещане, което изпитваш като го видиш и чуеш за първи път те подготвят всъщност за всичко онова, което носи майчинството – щастие и болка едновременно!

  • Да… или когато напънеш, то се роди мъртво и твоят живот също е под риск? Апендикса няма жизнени показатели сам по себе си. Не виждам как би могъл да проплаче например. След излизане от анестезията, ако всичко е било нормално, има да те боли и да чуваш плач колкото поискаш.

  • Иди в някой от домовете, където куп родили жени са си зарязали децата, поеми въздух и пробвай със същите напъни, с които раждаше детето си, да родиш и една здрава мисъл в междоушието сим.. Там, за съжаление на мнозина, нито форцебс помага, нито секцио …

 25. Векове наред болките на жените при раждане са се считали за „заслужени“, защото техен бил първородния грях и Бог ги бил проклел „с мъка да раждат“ децата си. Ако мъжете раждаха, щяха веднага да си измислят някоя техника.
  А иначе, последното което четох против секциото е, че при естественото раждане бебето приема първите си микроорганизми от родовия канал, а не от гумената ръкавица на акушерката. Това в книгата „Черво с чар“ от Джулия Ендерс.
  И още-всички плашат младите жени с раждането, вместо да ги успокояват. И то е въпрос на психика. Ами хората досега са се раждали, не са се излюпвали от яйце, така че…

 26. Много необективна статия, с грешни внушения. Аз нямаше да съм жива, ако не беше секциото преди термин, съответно и бебето. Животоспасявщият момент на секциото не го видях засегнат в статията.
  А това, ще жените са раждали нормално хиляди години е вярно, както и факта, че една на четири родилки е умирала при раждане. Нещата са се променили, когато лекарите са започнали да правят успешно секцио.

 27. Надявам се тук иде реч за секцио по желание. Ако нямаше този метод преди 31 години… нито аз щях да оживея нито бебето ми. Благодаря, че някой е измислил този начин за решаване на проблеми и за жени които наистина не могат да родят. Сигурна съм, че и при животните понякога се налага секцио.

 28. Хахахаха, г-н Христо Андонов, Вие колко пъти родите поестествен път и колко пъти имахте секцио? Майка колко пъти бяхте? Пишете пълни глупости!

 29. Как смее някакъв драскач да напише, че жените, родили секцио, не са истински майки???!!! Хубаво е да имаме малко мозък в главите си преди да седнем и да творим подобни простотии..

Вашият коментар