Простите природни принципи в цветотерапията на д-р Бах

„Цветовете на растенията са средство, което добрия Бог е подарил на всички живи същества, за да могат да извлекат полза от тях.“
Д-р Бах

Цветотерапията на д-р Бах използва 38 есенции от цветни растения в своята лечебна система. Уникалният ефект на цветните еликсири, липсата на странични действия и пристрастяване, липсата на опасност от предозиране и възможността за безопасно комбиниране с всички алтернативни методи на лечение, карат все повече хора да проявяват интерес към този начин за лечение. От все повече места чуваме доволни отгласи за ефективността на тази система за лечение и решихме да й обърнем повече внимание.
Всеки един от 38-те еликсира се свързва с основна емоция при човек, като например мимулусът е лек, в случай, че се тревожите или страхувате от нещо специфично. Както д-р Бах, така и ние вярваме, че лечението на емоционално ниво има ефект върху цялостното оптимално здравословно състояние – здравословният емоционален живот и балансираната индивидуалност ще позволят на вашето тяло да открие оптималното си здравословно състояние. Според д-р Бах болестта е резултат от конфликт между целите на душата и действията и перспективите на личността – вътрешна война, водеща до негативни настроения и блокиране на енергии и в крайна сметка до физически заболявания.
Всичките цветни еликсири са открити през 20-те и 30-те от д-р Едуард Бах – признат бактериолог, патолог и лекар. Честотата, на която трептят определените цветове, съответства на определени психични и емоционални състояния. Този енергиен потенциал на цветята има способността да даде на организма баланс и покой с помощта на принципа на индукцията. Лековете на Бах се извличат от нетоксични съединения с идеята, че позитивната енергия може да пренасочи или неутрализира негативната.
Повечето лекове се продават в течна форма и добрата новина е, че може да смесвате лековете, от които се нуждаете, за да получите лек за вашето специфично персонално емоционално състояние. Бах прави своите открития интуитивно. След като е изпитал отрицателна емоция, той поставя ръка върху различни цветове, докато почуства облекчаване на почустваната емоция. Според него ранното сутрешно слънце прониква в капките роса върху цветовете и предава лечебната сила на цветовете върху водата. Бах събирал росата и я запазвал, добавайки равни количества бренди, за да се получи „тинктурата майка”, която се разтваря допълнително преди употреба. С течение на времето установява, че количеството роса не е достатъчно и за това поставял цветовете в изворна вода и я оставял на слънце, за да преминават слънчевите лъчи през нея. А когато нямало и достатъчно светлина, той варял цветовете. Бах бил изключително доволен, защото методът включвал четирите елемента: Земята и въздухът, които подхранват растението, слънцето или огънят, които му позволяват да разпространява силата си, както и водата, която събира и се обогатява от неговото благотворно магнетично лечебно влияние.

Автор: Мария Лашкова

Вашият коментар