Разделянето на бебето и майката след раждането

Много майки се наслаждават на времето, което прекарват с новороденото си бебе веднага след раждане. Непосредствено при самото раждане бебето търси с поглед на направи контакт със своята майка, това е сигнал, че не иска така бързо да се откъсва от нея. Неговата адаптация към външния свят зависи от това как е родено и отделено от майката. Здравото новородено, което не е било под въздействието на упойващи вещества по време на раждането обикновено ще бъде много будно в първите 1-2 часа след това. Майките също, ако не са под въздействието на медикаменти, откриват, че са много будни по това време. Първото кърмене може да се случи в този период, а родителите да започнат да опознават бебето си. Въпреки това лекарите, акушерките и родителите продължават да бъдат под влиянието на някои митове, свързани с периода след раждането и продължават да разделят майките и бебетата без необходимост.

Мит: Бебето може по-добре да бъде наблюдавано за дихателни затруднения в детското отделение. Новата майка може да не забележи дихателни проблеми.
Ако майката е получила опиати за обезболяване на раждането, дишането на бебето може да бъде засегнато. Професор по акушерство и гинекология Джефри Чемберлейн потвърждава, че опиатите преминават през плацентата и могат да имат негативен ефект върху дишането на новороденото.
Много малко е вероятно бебетата, които не са под въздействието на опиати и са здрави, да спрат да дишат спонтанно. Ако не сте били под упойка по време на раждането, най-вероятно ще бъдете будна и отзивчива. Също така най-вероятно ще забележите дихателни проблеми, ако възникнат при бебето ви.
Мит: бебето ще спи и няма да забележи, че е разделено от майка си
Ако беше така, новите родители биха могли да си почиват много повече в първите дни! Професор по педиатрия Катарина Майкълсон и нейните колеги са наблюдавали колко пъти плачат новородените бебета. В първите 90 минути след раждането, бебетата разделени от майките си плакали 10 пъти по-често отколкото бебета, които са били във физически контакт с майките си. Наблюдавали са, че бебетата, отделени от майките са започвали да плачат и са спирали, веднага, след като са били връщани. Бебетата плачат по-малко в ръцете на майките си, в сравнение с детското отделение или ако са повити и оставени до леглото на майка си.
Има и други предимства на контакта кожа-до-кожа в сравнение с отделянето. Полски изследователи са наблюдавали три групи новородени. Първите са били в контакт кожа-до-кожа с майка си, вторите – повити и сложени до майка си и третите са били повити и отделени от майката. Открили са, че честотата на плача е значително по-висока в отделената група. Групата в контакт кожа-до-кожа са плакали 7 пъти, повитите до майка си – 17 пъти, а отделената група – 38 пъти. Също така са открили, че нивата на глюкоза в кръвта са били най-високи в групата кожа-до-кожа и най-ниски в отделената група. Телесната температура е била най-стабилна в групата кожа-до-кожа. Изследователите са стигнали до извода че контактът кожа-до-кожа с майката е най-доброто място за новороденото бебе.
Мит: Отделянето на новороденото бебе от майка му за няколко часа не се отразява върху връзката между тях
Ако сте разделена с бебето в първите няколко часа след раждането, това не задължително означава, че няма да можете да установите връзка с него. Проучвания показват, че отделянето по-вероятно ще доведе до по-малка привързаност от страна на майката. Отделянето е доказано неефективно и вероятно вредно. Авторите стигат до заключението, че докато нови изследвания не докажат някакви предимства от отделянето, майките трябва да имат неограничен достъп до техните бебета.
Мит: Отделянето на новороденото бебе от неговата майка за няколко часа не се отразява на успеха на кърменето
Авторите на „Наръчник за ефективна грижа през бременността и раждането” потвърждават, че разделянето може да има негативен ефект върху успеха на кърменето. Техният преглед на наличните изследвания показва, че при жени, които са имали ограничен контакт с техните бебета, е значително по-вероятно да спрат да кърмят в първите 3 месеца.[
Мит: бебетата имат нужда да бъдат изкъпани и стоплени след раждането
Тази практика започва след Втората Световна Война. По този начин са възнамерявали намерение да се намалят броя на случаите стафилококови кожни инфекции. Бебетата са се отделяли от майките и са били къпани в детското отделение, често във вода с дезинфекционно средство. Сега обаче изследванията несъмнено показват, че няма полза в това да се къпе новороденото бебе в детското отделение, независимо дали се добавя нещо към водата или не. Бебето се колонизира с микроорганизмите на неговата майка, вместо с резистентните към антибиотици микроорганизми, които често се срещат в болниците.[8]
Основни заключения:
• Бебетата отделени от майките си след раждането плачат значително повече от бебетата в контакт кожа-до-кожа с майките си.
• Бебетата отделени от майките си след раждането имат значително по-ниски нива на кръвното pH и по-малко стабилна телесна температура, отколкото бебетата в контакт кожа-до-кожа с майките си.
• Има доказателства, че рутинното разделяне на майките и бебетата се отразява негативно на привързването между тях и успеха на кърменето.
Източник: www.childbirthinternational.com

Вашият коментар