Първи трудности, първи тревоги

Новороденото е много сънливо.

Новороденото спи почти непрекъснато и се събужда само, когато е гладно. Някой бебета – сучат без да се събудят. Има бебета, които са толкова сънливи, че дори не захващат гръдното зърно. Обикновенно са новородените с по-изразена жълтеница, недоносените или родените с ниско тегло. Ако бебето е много сънливо, ще се наложи да го събуждате за кърмене чрез пощипване на бузките и нослето.

Бебето много плаче.

Някой бебета плачат в най-различно време, дори без видим повод – проява на характер. Не може бебето да не проплаче от време на време. Има новородени, които са много ревливи. Много е рано на тази възраст да се проявява нервност. По-добре не обръщайте внимание – бебето е нахранено и подсушено. То още не преяжда, за да мислите, че плачът му се дължи на колики. Колкото и да е трудно, трябва да свикнете, че вашето бебе е по-ревливо. Ще направите грешка, ако при всяко проплакване на бебето го вземете на ръце. Това ще му хареса, то ще свикне и в последствие чрез плач ще иска да го носите на ръце. Не прекалявайте с майчината нежност, защото това е първата грешка в по-нататъшните възпитателни мероприятия.

Оригване.

По време на сукането бебето неизбежно с кърмата поглъща и малко въздух. По-лакомите бебета поглъщат много повече въздух и по време на гълтането се чува характерния звук от смесването на кърмата с въздуха в глътката. Тези деца се оригват много по-често и по-силно. Затова бебето след кърмене трябва да се държи изправено за да се оригне, в противен случай ще се оригне в леглото и заедно с въздуха ще се изхвърли и малко кърма. Това не е повръщане: при оригването млякото се стича отъгъла на устата по бузката на бебето и образува малко петно на чаршафа. При повръщане – млякото се изхвърля от устата на бебето на струя и отива надалеч – чак на пода.

Хълцане.

Често явление след нахранване. Бебетата хълцат дори в майчината утроба, когато поглъщат по-голямо количество околоплодна течност. Хълцането на бебето е рефлекс, свързан с раздуването на стомахчето ( пълно стомахче и раздразняване на френичния нерв ) и повдигане на диафрагмата. Затова се наблюдава най-често след кърмене.

Кихане

Рефлекторен процес, което е показател за добро развите на бебето. Настъпва често пъти при разсъбличане на бебето. Вдигане на прах и замърсеният въздух също могат да предизвикат раздразнение на носната лигавица. Кихането може да е резултат и от натрупването на секрет, който дразни и гъделичка нослето на бебето. Важно е да знаем, че в кърмаческия период имунната система на бебето все още не е напълно развита.

Детето трудно суче.

Има родилки с особености на самата млечна жлеза. У някои жени гръдното зърно е плоско, дори хлътнало и бебето трудно го захваща. Този проблем се решава прекрасно със силиконови зърна.

Има гърди, които трудно се изпразват от млякото – по-тесни млечни канали или особеност на млечната жлеза. Такива гърди изискват много повече усилия от бебето докато се нахрани, защото е още слабичко. Затова в първите седмици ще трябва да го улеснявате, като изцеждате млякото от гърдата и му го давате с биберон. С времето, то ще се нагоди към особеностите на гърдата.

За помощ и съвети може да разчитате на нас – екипа на училище за родители „Аз и Супермама“

Вашият коментар