Прием на Омега 3 мастни киселини от жената в период на бременност.

Омега-3 предпазва от усложнения през бременността
Важен ли е приема на допълнитно количество омега 3 мастни киселини по време на бременност?
Научните изследвания непрекъснато разширяват нашите познания за хранителни нужди на жената по време на бременност. Според най–новите дългогодишни изследвания и проучвания в това поле е установено огромното значението на омега–3 мастните киселини в развитието и раждането на здраво бебе. Омега 3 мастните киселини са от семейството на дълговерижните полиненаситени мастни киселини, които са основни хранителни вещества за здраве и растеж. За съжаление те не се синтезират от женското тяло и следователно трябва да бъдат приемани чрез диетата или като допълнителна хранителна добавка.

 

На нас като потребители кое ни е важно:

 1. те не се създават в тялотои се доставят отвън – чрез храната;
 2. между трите вида омега-3, 6 и 9 има отчетлива разликапо отношение на химичен състав и действие върху организма. Главното е, че те са от полза, ако са в природен баланс. Липсата на един вид и излишъкът на друг, което се получава при преимуществено приемане на дадена омега, е вредно;
 3. съвременното хранене е устроено така, че в тялото постоянно недостига омега-3, а другите две – 6 и 9, постъпват в излишък. Тази липса на равновесие е в основата на ред патологии като атеросклероза, съдови, мозъчни, сърдечни разстройства;
 4. омега-3 действа противоположно на вредящите мастни киселинии обезврежда продуктите на окисление – свободните радикали. В резултат тя хармонизира сърдечния ритъм, вкарва в норма вискозитета на кръвта и артериалното налягане, балансира ендокринната система и главния мозък, възстановява правилното кръвоснабдяване на всички органи;

Тялото изисква преимуществено омега-3, за да влезе в баланс с другите два вида.

 

Изследванията показват, че двете най–полезни омега 3 са EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Въпреки че EPA и DHA се срещат естествено заедно и работят заедно в тялото, проучванията показват, че всяка мастна киселина има уникални ползи. ЕРА поддържа сърцето, имунната система и възпалителните реакции, докато DHA поддържа мозъка, очите и централната нервна система, която е изключително важна за бременни и кърмещи жени.

 

Защо са важни Омега 3?
Адекватен прием на омега 3 мастни киселини е от значение за поддържане и балансиране хормоноподобни вещества, наречени простагландини. Простагландините помагат за регулирането на много важни физиологични функции включително кръвно налягане, съсирването на кръвта, предаването на нервните, функциите на бъбреците и стомашно–чревния тракт, възпалителни и алергични реакции и производството на други хормони.

Други плюсове:

 • бори се с депресията, вдигайки количеството на серотонина;
 • снижава агресията в стресови ситуации, потиска хормона на стреса, който понякога води до спазъм на сърдечните артерии;
 • спасява от дегенерация на мозъка, водеща до загуба на паметта и слабоумие.
 • Високи дози омега 3 се използват за лечение и профилактика на рак, възпалително заболяване на червата и други автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит.

 

 Какви са ползите от омега 3 мастни киселини по време на бременност?

 

Ползи от омега-3 (Ω-3)

 По време на бременост нараства нуждата от есенциални масни киселини Омега-3, Омега-6 и Омега-9. Последните са структурен елемент на всички клетъчни мембрани ( най-високо е съдържанието в клетките на мозъка, миелина, ретинат, перисинаптичното пространство), използват се за синтеза на голям брой биологично активни субстанции , участващи в регулацията на редица важни процеси.

 Редовната консумация на мазна риба или прием на рибено масло през бременността може значително да намали риска от гестационен диабет, прееклампсия и преждевременно раждане и от следродилна депресия. Установено е, че част от тези тежки усложнения на бременността се крият в налични възпалителни процеси в плацентата.

Противовъзпалителният ефект на рибните омега-3 отдавна е известен, което и провокира учените за провеждането на експеримент. В него те изучават ефекта на полиненаситените мастни кисели върху нивата на резолвините и протектините, метаболити на рибните омега-3 мастни киселини, и някои ензими в плацентата.

Омега 3 МК са мощен анти-оксидант,  подобряват мастния метаболизъм, протектират на съдовия ендотел, а и антитромботичният им ефект ги прави идеално средство за профилактика при пациентките с вродени и придобити тромбофилии.

Омега-3 МК подобряват чувствителността на инсулиновите рецептори, с което се постига намаляване на инсулиновите нужди при инсулинозависим диабет, подобрява се глюкозния толеранс при жени с нарушен такъв, профилактира се появата на гестационен диабет.

Недостигът на  Омега-3 МК по време на бременност се свързва с :

 • Повишен риск от спонтанен аборт;
 • Опастност от прждевременно раждане;
 • Интраутеринна ретардация на плода;
 • Раждане на деца с ниско тегло;
 • Повишаване стойностите на кръвното налягане;
 • Повишен риск от инциденти при пациентки с вродени и придобити тромбофилии;
 • Нарушения в неврологичното развитие на роденото дете – в зрението; координацията, поведението, когнитивните способности;
 • Повишен риск от астма и алергии в рана детска възраст;
 • Развитие на послеродилна депресия.

 

Странични ефекти като – макрозомия, раждане след термин, дистокии не са описани. О-3 МК са противопоказани при панкреатит.

 

Какви са ползите за детето?
Установено е, че омега 3 мастни киселини са от съществено значение за неврологичното развитие на бебето през бременността. Обаче стандартната западна диета е със сериозен недостиг на тези важни хранителни вещества. Този хранителен дефицит на омега 3 се усложнява от факта, че при бременните жени се изчерпват омега 3, защото плода ги използва за развитието на собствената си нервна система. Изследванията потвърждават, че добавянето на EPA и DHA в диетата на бременните жени има положителен ефект върху визуалното и когнитивното развитие на бебето.

 

Човешкият мозък ползва много полиненаситените мастни киселини, като чрез тях се контролират възпаленията и се осигурява интегритет на мрежата от неврони. Важно е майките да осигуряват на развиващия се мозък на бебето достатъчно от тези мазнини.

 

Омега-3 МК са основен структурен и функционален компонент на клетките в ЦНС. ДХК представлявя 15-20 % от МК в кората на мозъка и 50-60 % в ретината. э-3 МК са абсолютно задължителни за нормалното развитие на феталния мозък, зрението, финната кординация, когнитивните способности и за правилното психо-моторно развитие след раждането. Намаления внос по време на бременност се свързва с наблюдаваните в по-късна възраст : лесна уморяемост, нарушения в зрението, във фината координация, с намалена възможност за концентриране, задържане и  запаметяване, затруднения при учене.

Друго откритие при изследването на ефектите от рибеното масло по време на бременността сочи, че рискът от развитие на екзема на новороденото значително намалява, може да намали риска и от развитие на астма при детето.

Вече неведнъж изследвания на различни научни екипи показаха, че приемът на рибено масло от майката по време на кърмене действа положително на интелекта на бъдещото дете. Изследователи от Харвардския университет преди няма месец например доказаха, че резултатите от тестове на когнитивните способности и моторика на тригодишни деца, чиито майки в периода на кърмене са консумирали минимум две порции мазна риба седмично, са много по-високи.

Намаления внос през първата година от живота се свързва с повишен риск от затлъстяване, инсулинова резистентност и дори тип 2 захарен диабет в по- късна възраст. През този период детето си ги набавя чрез кърмата. Ако кърмачката не приема достатъчно количество есенциални МК, детето развива дефицит.

При кърмачетата в първата година от живота рибеното масло се назначава от лекар. Той ще отчете доколко се е затворила фонтанелата и особеностите на фосфорно-калциевия обмен. Ако се дават добавки на бебетата безконтролно, е възможно фонтанелата да се затвори по-рано и да се наруши развитието на мозъка.

Бебетата, които не се кърмят, със сигурност трябва да получават Ω-3, тъй като са лишени от тях чрез кърмата. Педиатърът ще каже каква конкретна доза е подходяща и в какъв период от време.
Омега-3: откъде да започнем

Ако искаме да започнем прием на рибено масло, е добре да знаем препоръчителните количества. Специалистите препоръчват бъдещите майки и кърмачките да приемат по 500-1000 мг рибено масло на ден като поне 300 мг от тях трябва да са от типа DHA.
Прясната риба често може да съдържа от околната среда токсини като живак, които се натрупват по време на нейната продължителност на живот. Тези токсини почти могат да бъдат премахнати по време на производството и обработката на рибеното масло, с използването на висококачествени материали и напредналото рафиниране.

Макар че повечето хранителни добавки съдържат по 1000 мг в капсула, това не значи че реалното количество от субстанциите EPA и DHA е достатъчно – обикновено то е между 200 и 500 мг.

Вместо да взимаме хранителни добавки, можем и просто да ядем риба. Най-богатата на EPA и DHA риба е сьомгата. Изборът правите вие.
За идеално съотношение се приема Омега-3 :Омега-6 МК , 1 : 3.

73% от бременните жени страдат от недостиг на важни омега-3 мастни киселини.

 

 Източник на Омега-3 мастни киселини са :

 • Алфа-липоева Киселина /АЛК/  в спанака, ленено семе, орехи, смена от грозде и др. При бозайниците от АЛК може да се синтезират  EPA и DHA, но едва 1 % може да се използва за тази цел, а и синтезата е бавна, ето защо трябва да присъстват в менюто или да се приемат като хранителна добавка.
 • EPA и DHA – източник са морски деликатеси и прясна риба – сьомга, херинга, риба тон, скумрия, пъстърва. При консервирането, замръзяването или друга обработка на рибата значително намалява съдържанието на мастните киселина.

Според повечето източници препоръчителната дневна доза за прием на омега 3 МК

От бременни е около 1,1 грама (1100 мг.).

Източник на Омега-6 МК са :
Слънчоглед, соя, шафран, сусам, орехи, тиквени семки, ленено семе.
Препоръчителната доза е около 4,6 гр.О-6 МК  за всеки 3 грама Омега 3 ЕМК

 

Омега 9 мастните киселини са група от пет ненаситени мастни киселини.

Омега 9 мастните киселини са есенциални в само в известна степен. Те могат да бъдат произведени от омега 3 и омега 6 ЕМК. Когато нивото на последните в организма е ниско, може да се говори за есенциалност на омега 9 ЕМК.

Източник на Омега-9 МК са :
Зехтин, слънчогледово масло, орехи и др.
Препоръчителната дневна доза за хора, които не употребяват зехтин в храната си, е поне 3 гр./ден.


 

Специални указания:

Прекрасният вариант е Ω-3 да се получава от хранителни продукти. А пък за маслата се гледа да са нерафинирани. Предпочитат се тези, произведени чрез студено пресоване. При преработката голям дял от съществените в-ва се загубват.

 

Източници на Ω-3

Хранителни продукти Съдържание на Ω-3 в 100 г продукт
Семена чия 19 г
Ленено семе 18,1 г
Черен дроб от треска 15 г
Рапично масло 10,3 г
Орехи 9,1 г
Зехтин 9 г
Конопено семе 8,1 г
Скумрия 5,3 г
Риба тон 3,2 г
Херинга, сардина 1,5-3,1 г
Пъстърва 2,6 г
Сьомга 2,3 г
Камбала (халибут) 1,8 г
Соя 1,6 г
Овесени кълнове 1,4 г

 

Рибено масло:

Съдържа се преимуществено в морски видове – змийорка, тон, скумрия, сьомга и др. Източник е и черен дроб на акулите, които са в ледени води. Използването му е спорно, тъй като съществува съмнение, че продуктът включва и токсични за човека съставки. Засега това не е научно доказано.

Общи данни за рибеното масло
Общо съдържание на мазнини 82%
Наситени мазнини 20 г
Мононенаситени 47 г
Полиненаситени 33 г, от които 4г Ω-6 и 29г Ω-3.
Холестерол 746 мг
Калоричност 900 ккал

 

 

 

НАСИТЕНИ МАЗНИНИ

НЕНАСИТЕНИ МАЗНИНИ 
МОНОНЕНАСИТЕНИ ПОЛИНЕНАСИТЕНИ
Ω-9 Ω-3 Ω-6
Краве масло и млечни мазнини Зехтин Риба,рибено масло Слънчогледово олио
Месо, сланина, животинска мас Фъстъчено масло Ленено масло Царевично масло
Палмово масло Авокадо Рапично масло Ядки и семена
Кокосово масло Маслини Орехово масло Памуково масло
Какаово масло Птиче месо Масло от пшеничен зародиш Соево масло

 

На основата на тази класификация планирайте дневния си прием на мазнини максимално ефективно и без ненужни забрани и ограничения. По този въпрос много се спекулира и се разпространява неточна информация, така че всеки е в риск да стане жертва на реклама и на недобросъвестни производители.

Вашият коментар