Повиване на бебето

Ако вашето бебе е неспокойно или твърде бдително, повиването може да помогне. Тази традиция е съхранена и все още нашите майки могат да ни покажат как да го направим.
Отдавна е отречено и не се практикува опаковането на бебето като пашкул със стегнат повой. Бебето се повива така, че краката му да са в естествено положение – полусгънати, а не насила опънати, за да има възможност свободно да ги движи, изпъва, свива и рита.
В зависимост от това колко пелени се използват и каква е причината заради която ще повием бебето има различни техники на повиване. Ако имате интерес да ги научите, ще ви ги покажем на практическите курсове в училище „Аз и супер мама”
Можем да повием бебето по един начин ако сме го изкъпали и искаме да го приспим като му направим и шапчица, за да се затопли главичката. Друг начин за повиване е когато искаме да го погушкаме и да си поиграме, но крачетата да са му завити а ръчичките свободни да държат играчки. Ако бебето е алергично към еднократните пелени можем да го повиваме с памучни пеленки за няколко часа през определени интервали или за през ден.
Уютното повиване на бебето го кара да се чувства сигурно и в безопасност. Това ограничава неговите движения, като му помага да заспи по-лесно. Смята се, че повиваните деца се научават как да се успокояват и да се отпускат.
За повиване се използва комплект пелени – две тензухени (голяма с размер 100/100 см и малка – 60/100 см) и две бархетни (също голяма и малка). С тензухени трябва да се запасите в по-големи количества, тъй като те се сменят при всяко намокряне.
Комплектът се подрежда предварително. Най-отдолу се разгъва голямата бархетна пелена, върху нея се поставя по-малката бархетна пелена, с която се повива тялото и крачетата на бебето. Най-отгоре са тензухените пелени. Върху тях се поставя бебето. Правоъгълната тензухена пелена трябва да бъде нагъната на 6-8 слоя и да се постави между крачетата на бебето. Предният край на нагъната пелена достига до пъпчето, а задният – до кръста. След това от сгънатата на триъгълник тензухена пелена се правят „гащички“, като левият и десният край се срещат на коремчето, а този между крачетата отива нагоре и се подгъва в областта на пъпа под другите два края. Има възможност и с двата края да се загънат крачетата и да се направят като чорапчета. Така фиксирана долната пелена попива урината и същевременно държи краката леко разтворени. Малката бархетна пелена служи за повиване на крачетата. Тя обвива всяко краче поотделно, така че да не се трият едно в друго и да се избегне охлузването на нежната детска кожа. Голямата бархетна пелена обвива цялото бебе от подмишниците надолу или се прибират и ръчичките. Горният ляв край се загръща надясно, а десният наляво. Накрая двата долни края се хващат и загъват около кръста. Когато повивате бебето след къпане, най-напред облечете блузка.

Вашият коментар