Осемте пътя на йогата

Йога означава „съединяване” на санскрит – това е единението между ум, тяло и дух. Физическите упражнения асани, така модерни вече и у нас, са само една малка част от системата йога, която включва 8 части или пътища, повечето от които са свързани с умственото и духовното развитие на индивида.

 

Осемте пътя на йога

Яма. Това са позитивните етически норми, които включват ненасилие, вярност към Абсолюта и към истината.

Нияма. Това са позитивните начини на поведение: чистота, самодисциплина, самонаблюдение и отдаденост на Бога.

Асана. Физическите упражнения, които хората всъщност асоциират с йога. Тези пози дават на тялото сила, гъвкавост и енергия. Те повишават също чувството за релаксация, което е абсолютно необходимо за медитацията.

Пранаяма. Това са енергизиращите дихателни практики, които са съществена част от йога и ни дават виталност и вътрешно спокойствие.

Пратяхара. Освобождаване от нестабилността на живота. Чрез тази практика надскачаме всекидневните проблеми, като им даваме позитивна насока.

Дхарана. Практика за фокусиране и концентрация.

Дяна.  Посветена медитация, насочена към божественото, към намаляване възбудата на ума и отваряне на сърцето към лекуващата божествена любов.

Самадхи. Нашето индивидуално съзнание се слива с божествената същност. Резултатът от самадхи са мир и щастие за практикуващия.

Тези осем пътя не са степени и могат да не се извървят последователно, но всеки един от тях е важен за усвояването на другите.

 

 

Вашият коментар