Моите първи зъбки – кога?

Първото зъбче е вълнуващ момент не само за майката, но и за всички членове на семейството.

Първото зъбче обикновенно се показва между 6-тия и 10-тия месец. Много рядко първото зъбче се показва преди 6-тия месец. Понякога бебето може да се роди със зъбче. Има деца при които зъбките започват да никнат след годинка. В това няма нищо лошо. Възрастта в която се появява първото зъбче, е наследствено обусловена. Не бързайте, имайте търпение, нито едно дете не е останало без зъбки! За ваше спокойствие, може да направите консултация с детски дентален ортодонт.

Общо млечните зъбки са 20, на две годинки и половина детето има всички зъбки.

Появата на първите зъбчета е най-болезнена за детето. То става неспокойно, плаче, повече се лигави, яде по-малко – дори отказва да се храни, не спи добре, пъха в устата си други предмети, с които си чеше небцето, може да вдигне температура. Не забравяйте, че температурата, ако е по-висока от 38 градуса, причината вероятно е вирусна инфекция. Никненето на зъби е нормално физиологично явление и не би трябвало да води до повишаване на температурата. Същото следва да се каже и по отношение възможността да се появи хранително разстройство.

Помнете – зъбките никнат във възрастта, когато бебето слага в устата си всичко, което му попадне в ръцете, така че може да погълне болестотворни микроорганизми, предизвикващи разстройство.

Добрата грижа за зъбите трябва да започне от появата на първото зъбче. Първите зъбки се мият със специална четка напръстник.

Когато поникнат 8 – 10 зъбки, започва използването на паста и четка за зъбки. Целта е да се отстранят остатъците от храна, затова почиствайте от всички страни. Постепенно оставяйте детето само да почиства зъбките си, като му помагате.

Най-добрия начин да го мотивирате е личния пример, който му давате. Не забравяйте, че най-добрата грижа е профилактиката.

Сменяйте четката на 3 месеца. 

Новата четка изплаквайте само с топла вода.

Количеството паста за зъби, трябва да бъде колкото грахово зърно.

 

Вашият коментар