Как хомеопатията измерва здравето?

Как хомеопатията измерва здравето?

„Здравето е освободеност от болка на физическо ниво, освободеност от страсти на емоционално ниво и освободеност от себичност на умствено ниво.”. Това твърди Георгос Витлукас, основател на Международната академия по класическа хомеопатия и един от най-известните в световен мащаб учители по хомеопатия. Според него по време на своята работа хомеопатът трябва да изследва своя пациент в три нива, защото от тях се състои човешката същност.

1. Умствено ниво

Това е най-важното ниво, което се характеризира с три качества: яснота, свързаност и творчество. В зависимост от това дали някое или всички от тези качества са по-малко от необходимото пациентът се определя като болен на въпросното ниво. Себичността и желанието да притежаваме определени неща пречат на здравето на ума. Колкото сме по-освободени от тях, толкова по-здрави можем да бъдем.

2. Емоционално ниво

То е следващото по важност. Боледува, ако задържаме в себе си отрицателни емоции като завист, ревност, страдание, тъга. Освободим ли се от тях ще бъдем в добра кондиция на това ниво. Именно на емоционалното ниво се появяват тревожност, фобии, раздразнителност, депресия. Спрямо сериозността на симптомите хомеопатите измерват емоционалното ни здраве.

3. Физическо ниво

Физическото тяло и органите му са с най-малко значение за човека! Когато боледуваме, тялото се опитва да предпази важните органи от увреждане. Затова при хомеопатичната терапия се цели преминаване на симптомите от важните към по-маловажните органи. Тоест, ако имаме, например, един пациент с бронхиална астма, който развива кожен обрив, това е добър знак, че болестта отива към по-маловажен орган. В традиционната медицина обаче пациентът ще бъде последователно лекуван и за двата проблема, без да се изследва връзката между тях.

Източник: istockphoto Цвети Стоянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *