Как сами да изследваме гърдите си и кога да се тревожим?

  Голяма част от проблемите с гърдите се откриват от самите жени, често съвсем случайно.

Всяка жена трябва да преглежда сама гърдите си, поне 1 път месечно. Най-добре, в случай че имат менструация, е да го правят пет дни след свършването й, когато гърдите са по-малко напрегнати и подути. За жените, при които е настъпила менопауза се препоръчва да правят прегледа в лесен за запомняне ден от месеца. Бременните или кърмещите жени могат да продължат да самоизследват гърдите си всеки месец. Кърмещите майки могат да провеждат прегледа непосредствено след кърмене или изцеждане на кърмата. Именно тогава гърдите са изпълнени с по-малко мляко и това прави самоизследването по-лесно и по-комфортно.
Самостоятелния преглед в никакъв случай не трябва да измества редовния медицински преглед на гърдите, осъществен от специалист чрез мамография или рентгенография, особено ако сте на възраст над 40 години.

Самостоятелният преглед на гърдите за бучки и други проблеми се осъществява в легнало или изправено положение, с помощта на огледало. След като знаете как изглеждат гърдите ви в нормално състояние и при допир, лесно бихте могли да регистрирате настъпилите промени или появата на бучки, които на по-късен етап трябва задължително да бъдат оценени и от специалист.
Повечето проблеми и промени свързани с гърдите не се дължат на рак.

Техника на самоизследването.

1 В изправено положение.

– свалете дрехите си и застанете пред огледалото,

– спуснете ръце прибрани до тялото, и огледай гърдите си за промени,

– след това вдигни ръце над главата си и огледай отново,

– постави ръце на ханша и стегни мускулите на гръдния кош. Внимателно разгледай формата и външния вид на гърдите си.

Проследи:  за всякакви необичайни промени – деформация на кожата, образувания или подутини. Огледай дали има някакви промени в размера или вида на гърдите. Вижте дали зърната са нормални, обърнете внимание ако има промяна към вдлъбване или свиване.

– изследвайте по отделно всяка гърда

Застани под душа и насапунисай ръцете си. Постави лявата ръка на тила. Пръстите на дясната прибери един до друг, използвайте възглавничките, а не върховете на пръстите и започни да ги движиш с леко притискане по лявата гърда чак до подмишницата. Движете пръстите бавно, с малки кръгообразни движения. Използвайте различен по сила натиск, за да почувствате гръдната тъкан. При лек натиск можете да почувствате гръдната тъкан в непосредствена близост до повърхността на кожата. Умереният натиск ви дава информация за състоянието на гръдната тъкан в малко по-голяма дълбочина, а силният натиск ви помага да усетите тяхната структура в близост до гръдната кост и ребрата. За ваша информация твърдият ръб в долната извивка на всяка гърда е напълно нормална.

– разширете палпацията към подмишницата и ключицата

Опипайте гръдната тъкан от ключицата до долната линия на сутиена, както и от подмишницата до гръдната кост. Започнете от подмишницата и продължете в посока надолу към линията на сутиена. Постепенно се придвижвайте към средата на гърдата, докато стигнете до ключицата. Повторете докато се убедите, че сте изследвали цялата гърда и не сте пропуснали нито една точка от нея.

Докато търсите бучки, неестествено уплътняване на кожата или промени от всякакъв род, не повдигайте и не отделяйте пръстите от кожата си.
В напълно нормално състояние гръдната тъкан съдържа бучки и по-плътни образувания. Когато обаче изпитате съмнение относно конкретна бучка, потърсете подобна в същата област на другата гърда. Ако намерите такава това най-вероятно означава, че двете гърди са напълно нормални. Бъдете нащрек за бучки, които са неестествено твърди при допир в сравнение с останалата част от гръдната тъкан.

– обърнете внимание на гръдното зърно

Нежно притисни зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да провериш за секрет. Сравнете двете зърна дали симетрично са изпъкнали, ако има придърпване, хлътване или овисване  и липса на реакция след докосване потърсете консултация със специалист.

Повтори същото и за дясната гърда.

ВАЖНО: Направете същия преглед на гърдите и в легнало положение.

В случай, че имате някой от следните симптоми незабавно се консултирайте с лекар!

– уплътнение или бучка в гърдата

– болка при пдопир или без причина

– промени във вида на зърното, набръчкване, свиване или втвърдяване и отделяне на секрети / зеленикав или кървав/

– оток или зачервяване на кожата, червен люспест обрив.

Самопреглеждането не е загуба на време. Независимо дали установяваш или не някакви промени в гърдите си, трябва да посещаваш специалист веднъж на 12 месеца. Не всяко образувание на млечната жлеза е рак на гърдата. Най-често става дума за дорбокачествени тумори, които обаче трябва да се проследяват в определени срокове.

 

 

 

Вашият коментар