Захранване на бебето – голямото начало

Темата за захранването на бебето буди много въпроси. Kога е точният момент, с какво да започнете и в какъв ред да въвеждате храните? Kак да намалите риска от алергии… и още куп неща, които ви вълнуват.

Що се отнася до захранването на бебето винаги има противоречиви мнения както на специалисти в областта, така и на вече опитни майки, баби и т. н. мъдри „съветници“.

Захранването трябва да бъде съобразен с индивидуалния ритъм и потребности на вашето бебе. То самото най-добре ще ви подскаже кога е готово да направи следващата голяма стъпка в развитието си: въвеждането на други храни, освен майчината кърма. Добре е да се придържате към основните правила.

Всичко трябва да става постепенно, плавно и с търпение.

Световната здравна организация препоръчва бебето да се кърми до навършването на 6 месеца.

Според Световната здравна организация захранването на детето може да започне най-рано на 4-месечна възраст ако до този момент е хранено с адаптирани млека,  след 5-ти месец, ако бебето е на смесено хранене (кърма + адаптирано мляко) но все пак препоръчва да се изчака до 6-тия месец когато бебето е изклюючително само на кърма. Кърмата, доставя необходимите хранителни вещества и до 6 месечна възраст тя е достатъчна за пълноценното му хранене. Ако бебето е на адаптирани млека, в тях не се съдържат всички необходими съставки и въвеждането на допълнителна храна става необходимост.

Причината за по-късното захранване е в готовността на храносмилателната система да усвои различната от млякото храна и най-вече в риска от поява на алергии следствие функционалната незрялост на организма на бебето.

Имуноглобулин А е този, който пречи на алергията да достигне до кръвоносната система и защитава организма на бебето, но когато е още малко, той се секретира в недостатъчни количества. От друга страна организмът има памет, която може да се прояви в даден етап от развитието на малчугана и да предизвика определени проблеми.

Храносмилателната система на дребосъчето започва да работи по-интензивно и да отделя повече Имуноглобулин А между 4-тия и 7-мия месец. Преди това то не може да се справи с алергените.

Признаци, че бебето е готов за захранване:

  • Може да седи самостоятелно, без да го придържате.
  • Започва силно да слюноотделя. Около шестия месец (а понякога и по-рано) слюнката в устата на мъничето рязко се увеличава. Това показва, че то е готово да бъде захранено, тъй като смилането на храната започва в устната кухина.
  • Зъбките му поникват. Те ще му позволят да сдъвква твърдата храна и появата им е показател, че то се подготвя за това.
  • С интерес наблюдава как се храните. Детето проявява силен интерес към вашата храна, наблюдава ви с любопитство и иска да опита от нея.
  • Отваря широко уста. Имитира те, издава звуци, протяга ръчички, с които недвусмислено ти подсказва, че желае в менюто му да бъде включено нещо ново и различно.
  • Поставя предмети в устата си. Това показва, че е готово за храна, различна от млякото.
  • Изглежда гладно. Бебето скъсява интервалите между храненията и дава вид, че се нуждае от „по-сериозна“ храна, а по-честите кърмения не помагат.

 

20.11.2013 • от сп. Моето Дете

Вашият коментар