Дихателни техники в помощ на раждането

 1. Защо е важно да се насочи вниманието към дишането по време на раждане.

Раждането е напълно естествен процес, за който тялото на всяка жена е природно подготвено – позволете на съзнанието си и на тялото си да ви покаже своята женска сила, своята мъдрост и съвършенство като го подготвите и повярвате в себе си.

Ролята на дишането по време на раждането е огромна.

– Техниките за дишане дават по-голямо усещане за контрол.

– Тренираните дихателни практики дават възможност за концентрация и активно управление на родилния процес.

– Стремежът към правилно дишане отвлича вниманието на родилката от случващото се в момента като болка, шум и силна светлина, което намалява стреса и.

– Помага на майката да се справи с болката, напрежението и страха.

– Чрез релаксиращо дишане майката може да се отпусне по ефективно и да съхрани силите си до края на родилния процес.

– Ритмисното, спокойно дишане увеличава нивата на ендорфин – наричан още хормон на щастието.

– Осъзнантото, контролирано дишане доставя така необходимия кислород към матката и към бебето.

 Когато контракциите се засилят може да  се добави и вокализация –  помага ефективно, а и бебето чува познатия глас на мама и се успокоява.

– Ако достатъчно усърдно и дълго тренираш, правилното дишане ще се превърне направо в автоматичен процес, за който няма да има нужда да мислиш, когато настъпи раждането.

 1. Дишане при паника

Ако изпадне в паника, започва всъщност да диша прекалено начесто, вдишвайки въздуха и издишвайки го в кратки, резки задъхвания. Обзема го усещане за празнота на съзнанието и безпомощност. В пръстите се усещат иглички, а устата е изтръпнала.

Когато страхът прерасне в паника, тогава започвате да хипервентилирате, което означава, че вдишвате повече от колкото издишвате. Така се стига до недостиг на кислород в организма, като резултат чувствате замайване и загуба на контрол.

Нормално е, но тялото ви не може да поддържа това състояние дълго време без да се изтощи. По време на раждане, вашата цел е да запазите колкото е възможно повече енергия и да осигурите голямо количество кислород за бебето си, за да му помогнете да се справи с раждането.

 1. Причини и последствия
 • страхът от болката,
 • негативна нагласа за раждането,
 • липсата на интимност в този момент,
 • неприятните и излишни манипулации
 • форсирането на раждането с медикаменти,
 • липсата на движение по време на родовия процес,
 • изтощение на майката и необходимост от храна и вода,
 • неестествената хоризонтална поза, в която раждат майките.

Стягането и страхът пречат на бебето да заеме най-благоприятната позиция за раждане и да слезе надолу по родовите пътища. Това води до забавяне на родовия процес и на по-болезнени контракции.

 1. Епати на раждането

Дишането в трите етапа може да бъде различно с оглед подпомагане на съответната задача в периода.

 • Първи етап на разкритие
 • Втори етап на раждане на бебето
 • Трети етап на раждане на плацентата
 1. Дихателни практики през различните етапи

 Правила:

 • Не правете нищо насилствено, само това, което ви е приятно.
 • Първо вдишвате, след което има кратка пауза преди за издишате.
 • Издишването е това, върху което трябва да се концентрирате; вдишването се получава от само себе си!
 • Вдишвате през носа и бавно издишвате през устата.

Първи етап:

По време на контракциите

– в началото дишаме ритмично през време на котракцията, в паузите се опитваме да релаксираме, без да контролираме активно дишането.

– когато контракциите станата по-учестени и болезнени контрола върху дишането става по-продължителен.

По време на контракция дишаме в съответствие с повика на тялто ни, т.е дълбоко вдишване и кратки, ритмични на тласък  многократни издишвания.

След контракция дишаме релаксиращо, вдишваме дълбоко и издишваме много плавно, като се стремим да удължим фазата на издишване почти дукратно.

Дишане без напъване

Понякога жените изпитват желание да напъват преди шийката им да е  напълно изгладена.

Ще ви бъде по-лесно ако коленичите на четири крака, с глава или буза опряна на земята и таз вдигнат във въздуха. Когато усетите контракцията, издишайте с четири къси задъхвания, бързо вдишване, отново четири къси задъхвания и така нататък. Можете да си повтаряте наум „Не трябва да напъвам”.

По време на напъните

По време на транзицията (преходната фаза, когато разкритието е 8-10 см, а болката най-силна) дишането неизбежно се променя – добре е да дадете израз на усещанията си – да издавате звуци, да пъшкате и да стенете, както ви подсказва тялото, да дишате тежко с издишване през устата (ху-ху-ха) или да духате с устата.

На много жени им е от помощ да издават някакъв звук при издишването, като „Оооооо“ или „Аааааа“.

При естествения модел се наблюдават от 3 до 5 кратки напъна с всяка контракция, придружени с естествено  задържане на дъха.

Всъщност е важно да се изчака появата на спонтанните напъни или т.нар. рефлекс за изгонване на плода (fetal ejection reflex). Тогава тялото ни само ще направи необходимото.

Важно е по време на напъните да не стягате лицето и челюстта – това може да се постигне ако издавате ниски гърлени звуци или издишвате по време на напъна.

Не трябва да има нищо насилствено, а да издишваме бебето. Tо знае какво трябва да направи, а ние просто трябва да не му пречим и да се подчиним на тялото си .

По време на прорязването на главичката

Задъханото дишане помага да забавите малко нещата, за да се избегнат разкъсвания.

 По време на раждането на плацентата

Не е необходимо специално дишане – просто следвайте импулса на тялото си и съвета на акушерката.

 1. Допълнителни техники и  помощ за раждащата жена

– Опитайте се да затворите очи за момент. Фокусирайте се върху дишането. Осъзнайте неговия ритъм и дълбочина.

– Опитайте да броите по време на дишане. Докато вдишвате, бройте бавно до 3 или 4, или до цифрата, която е подходяща за вас. Когато издишате – бройте до същата цифра. Може да откриете, че е по-удобно да броите до 3 при вдишване и до 4-5 при издишване.

– Ритъма на дишане може да се съчетае с движения на тялото или със звуците, които издавате.

– Добре действа и съчетаването на дишането с положителни визуализации – например, че издишвате болката и напрежението, че се отваряте с всяко издишване, че вдишвате светлина, която огрява вас и бебето ви и други.

Релаксацията от една страна елиминира чувството на страх и преумора и от друга страна повишава прага на болка при родилката, тъй като в състояние на релаксация организмът ни произвежда повече ендорфин. Именно високите нива на ендорфин карат организма да преодолее негативните усещания като болка, изтощение, страх и несигурност.

Между контракциите отпивайте глътки вода, за да не ви пресъхнат устните.

. Тук съществено влияние оказва помощта на партньора ви, ако присъства на раждането. Той може да ви помогне да запазите дишането си спокойно като диша заедно с вас. Но съвместното дишане е чудесно помощно средство по време на раждането, когато си мислите, че просто не можете да продължавате повече.

. Ако сте с епидурална упойка и не сте в състояние да почувствате кога трябва да напъвате, поемете дълбоко дъх когато акушерката ви каже че контракцията започва, и докато издишвате, оставете мисълта ви да ви води надолу по тялото ви към главата на бебето между краката ви, и тогава напънете.

Усещах как тялото ми носи безкрайната мъдрост на хиляди поколения жени, раждали преди мен и се чувствах, че всичко е под контрол, че бебето ми е добре, че и то като мен е спокойно и щастливо в този миг

За да родите обаче по-бързо и по-безболезнено можете да помогнете на тялото и съзнанието си като овладеете няколко прости техники, които ще ви помогнат да опознаете по-добре тялото си и да се научите да го контролирате както и да разберете какво всъщност се случва с вас и вашето бебе във всеки етап от раждането и как е най-уместно да действате във всеки един момент.

Болката не трябва да бъде знак за паника и стягане на мускулите. Болката се появява единствено, за да ви даде знак, че не правите най-доброто, което може да се направи в дадената ситуация и трябва да промените нещо ( в позата си, в дишането, да смените техниката за отпускане).

 

За връзка с нас може да ни пишете на следните адреси:

e-mail: supermama2009@abv.bg

office.supermama@gmail.com

или да се обадите на телефони:

0887 963 045 – Павлинка Герина

0888 144 000 – Виолета Тоткова

Вашият коментар