Десет стъпки към успешно кърмене

„Десетте стъпки“ се появяват за първи път през 1989 г. в съвместно изявление на СЗО и УНИЦЕФ с под заглавие „Защита, насърчаване и подкрепа на кърменето“. Те са в резултат на много проведени дискусии и проучвания по отношение на кърменето. Целта на тази програма е да увеличи броя на кърмещите майки чрез активно пропагандиране на ползите от естественото хранене за майката и бебето и чрез задействане усилията на здравните работници и болници в тази посока.

 1. Да има писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целия персонал на заведението.
 1. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.
 1. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.
 1. Да се дава възможност на майката да слага детето на гърдата още в първите минути след  раждането.
 1. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко, дори при раздяла с детето си.
 1. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.
 1. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.
 1. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.
 1. На кърмачетата да не се дават гумени биберони и залъгалки.
 1. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.

2 thoughts on “Десет стъпки към успешно кърмене

  • За кърмещата майка, използването на помпа за кърма е строго индивидуално. След известен период от време количеството кърма се регулира така, че то да е толкова, колкото е необходимо на бебето за текущото хранене и използването на помпа след кърмене не е необходима. Разбирасе при майки с много кърма, се налага доизцеждане след кърмене и според мен това дали ще кърмиш в градинката или ще изцеждаш гърдите си няма значение, стига да не го правиш показно и предизвикателно, така че да дразниш воайорите. Аз самата съм кърмила навсякъде, и в парка и в заведение загърната с тънка пеленка или слинг и това не ме е притеснявало.

Вашият коментар