Грижи за главичката

Накратко за бебешката главичка:

– Черепът на бебето се състои от няколко части, които срастват напълно чак към 18-ия месец. Това е така, за да може главичката, при раждането да премине по-лесно през родовия канал. Ето защо бебето може да се роди със закривена или удължена главичка. Това е съвсем нормално и не се отразява на мозъчното развитие на детето. Формата на главичката се нормализира до втория – третия месец. Възможно е също при раждането бебето да получи подутини, които постепенно изчезват през първите седмици;
– Меката част на върха на главичкта, където костите още не са се срастнали, се нарича фонтанела. Отзад на тила също има мек участък. Ако си сложите ръката върху голямата фонтанела, ще можете да усетите пулса на бебето;
При раждането на детето то започва да плаче и то не само заради първите глътки въздух, които дробовете му поемат, но и заради промените в мембраната на черепа. При голяма част от децата деформацията на главата изчезва веднага, а втората сила, която помага на възстановяването на нормалните форми на черепа, това е кърменето, което предполага специални движения, изискващи двигателна активност на черепа.
– При всяка консултация педиатърът ще проверява черепчето и ще ви информира с какви темпове върви срастването. Нормално е това да не става много бързо, но за всяко бебе е индивидуално и педиатърът е този, който може да прецени най-добре.
– Доста родители се безпокоят за размера на главата на бебето. При раждане тя обикновено трябва да се до 36 см., а леките отклонение съвсем не винаги говорят за патология. През първия месец от живота на детето главата на бебето се увеличава средно с 2 см., а до 4-я месец окръжността на главата се сравнява с гърдите, след което скоростта на увеличаване размера на гръдния кош изпреварва увеличаването на размерите на черепа. Хидроцефалията е болест, от която много майки се страхуват. Характеризира се с прекалено уголемяване на черепа и още при първите симптоми човек трябва да се консултира със специалист.
– При бебета, които спят само на една страна също може да се получи деформиране на черепа, затова трябва да ги поставяме през деня в различни посоки, на ляво и дясно. Много майки искат да виждат личицето на бебето през креватчето, тогава могат да го обръщат в двете посоки на креватчето и така ще сменят ляво и дясно и ще виждат винаги личицето му.
През първите няколко месеца след раждането, главичката на вашето бебе се нуждае от стабилна поддръжка защото вратните мускули не са достатъчно силни. Възможността на бебето да държи стабилно главата си е в основата на всички следващи значими умения свързани с физическото развитие на детето – възможността да се претъркулва, да седи, да пълзи и да ходи.

babycare При самото раждане вратните мускули на бебето са изключително слаби. За да укрепва по-бързо бебето трябва да се поставя по коремче още от първия дан след раждането. Тази позиция спомага не само за усилване на вратните но и на коремните мускули и е доста приятна за бебетата, когато се поставят отрано. Ако забавим поставянето по корем с няколко месеца, тогава бебето се съпротивлява с плач, защото мускулите на врата не са укрепени а неговата потребност да следи вече предмитите и зувците е пораснала и то не може да я осъществява адекватно със сетивните си нужди.

Ако бебето има корички на главата:
Много често, докато зарастне фонтанелата, върху кожата на главичката – отгоре и по челото чак до веждите – се появяват жълти люспички. При някои бебета са по-малко, при други – повече. Това са т.нар. млечни корички (бебешка кал –Crusta lactea). Ако тези корички са малко може да не се махат.
Обикновено настъпва през първата седмица и бавно изчезва за период от няколко седмици или месеца до края на първата година. Понякога може да продължи и по-дълго време рядко се свързва с допълнителни неудобства или сърбеж. Точната поява на млечните кори не е известна, но се счита че се дължат на засилена продукция на мастните жлези, както и на вид гъбичка, която има отношение към заболяването.
Ако са повече можете периодично да ги отстранявате по следният начин:

– 15 минути преди къпане намажете коричките със зехтин или с масажното олио на бебето, за да се размекнат;
– когато започнете да къпете бебето, те вече ще са размекнати. Със специална четка с естествен мек косъм или с бебешко гребенче с притъпени върхове ги отстранете, без да натискате. Отстраняването на всички корички не трябва да става едновременно, а постепенно – няколко дни по ред, за да не се зачерви главичката и да не се получи разраняване, което става входна врата за инфекция. След известно време те пак ще се появят и така, докато не зарастне фонтанелата.

Съществува и специализирана козметика, която се бори с крустите/бебешката кал: Шампоан на Mustela; Крем против крусти на Mustela Stelaker, Bioderma, Xerial; Олио против крусти на FrezyDerm и други.

За да предотвратите появата на крусти, разресвайте косата на бебето всеки ден. Когато миете косата му, просто нанесете шампоана и изплакнете, не го втривайте грубо. Ако бебето няма видими проблеми по главата, препоръчително е да миете косата с шампоан на два-три дена веднъж, а да я изплаквате с водичка всеки ден.

Вашият коментар