Грижа за бебешките нокти

Бебетата обикновено се раждат с дълги нокти, които са меки и се чупят сами. Много често се случва, като размахват ръчички, да се одраскат сами с някое остро връхче.
Ноките на бебето могат да се режат след като направи месец и половина – 6 седмици.
– много е важно да режете ноктите по права линия, защото ъгълчетата могат да враснат в кожата и да предизвикат усложнения;
– дали ще използвате нокторезачка или ножичка зависи от вас, с това с което сте свикнали и което ви е по-удобно; важно е да е индивидуална, да не се ползва от друг член на семейството.
– бебешката нокторезачка обикновено е с ограничител, така че да не срежете без да искате по-навътре. Ножичката е с притъпени върхове, за да се избегне рискът от нараняване, ако бебето мръдне или дръпне ръчичка;
– ориентировъчно, ноктите на ръчичките се режат веднъж в седмицата, а на крачетата веднъж на две седмици.
– за да сте спокойни когато спи бебето да не се одраска, можете да му сложите пижамка с подгънато ръкавче, така че ръчичката остава закрита.
– ако забележите зачервяване в областа на нокътната ямка, и бебето неспокойно слага пръстчетата в устата, потърсете лекарска помощ, Зоната е чувствителна и бързо се възпалява, вероятно е и болезнено за бебето.

Вашият коментар