Грижа за бебешката кожа

Грижи за кожата

 • На лицето:
  Водата е най-добрия ви помощник, винаги, когато личицето на бебето е изцапано, от повърната кърма, от изпотяване или полепнали мъхчето от мека пеленка го измивайте с вода, не е необходиомо да ползвате сапуни. Ако има нужда от измиване със сапун, то нека да бъде бебешки. В края на деня или след разходка или вечер непосредствено преди къпане също можете да се погрижите за личицето на бебето.
  – можете да използвавте и памучни тампони /тампони за грим/ и преварена вода. Има и специален почистващ флуид, който се предлага от някои бебешки козметични серии; Този начин ще ви е удобен когато сте на разходка в парка и няма възможност да го почистите с вода.
  – не е необходимо лицето да се маже с кремчета, олио или лосион. Ако е лято, препоръчваме ви да ползвате слънцезащитен бебешки крем или мляко. Бебешката слънцезащитна козметика е с висок фактор – 30-ти или 50-ти.
  – до средата на втория месец е нормално по кожата на лицето да се образуват малки пъпчици с връхчета, които се появяват и изчезват бързо. Това е нормално, защото кожата все още няма защитно покритие и хидролипидния слой не е изграден със активниата си киселинна защита както е при големите. При най-малкото дразнение се зачервява или се появяват пъпчици, които не трябва да се третират грубо и с препарати, които не са за бебета. .
  Ако обаче пъпките са много начесто или кожата на бузките стане червена и грапава като шкурка, трябва да се консултирате с лекар-алерголог, защото най-вероятно става въпрос за алергия към белтъка на кравето мляко.
 •  На дупето:
  – добре е дупето и кожата под памперса да се почистват с вода всеки път при смяна на памперса, особенно когато бебето е ходило по голяма нужда;
  – мокрите кърпички са ни необходими, когато сме в парка, винаги когато се върнем ще измиете бебето на течаща вода. Въпреки че са напоени със специални разтвори, някои дори са с бебешко олио, което с почистването на дупето и омаслява кожичката трябва да бъдете внимателни, триейки да не нараните дупето.
  – преди да сложите новия памперс намажете дупето с тънък слой крем против подсичане или защитен крем, които се предлагат от всяка бебешка козметика. Добре е да имате и от двата вида и да ги редувате. Кремът се нанася в областта на ануса, гънките на крачетата и върху половите органи. Твърдите кремов с цинк понякога създават проблем при нанасянето и измиването им. Избирайте кремчета, които попиват бързо и оставят защитен филм върху кожата.
  Смяна на памперса при момиченца и момченца – след ходене по голяма нужда, дупенцата трябва да се измиват с вода. Не трябва да използвате сапун, достатъчна е само топла вода. Но ако сметнете, че това не е достатъчно – почти всички добри производители предлагат гел за тяло, който не съдържа сапун. Ако не сте вкъщи и се наложи смяна на памперса навън, използвайте бебешки влажни кърпички.
  Трябва внимателно да почиствате всички гънки, за да не се зачерви и подсече.
 • За кожата на тялото:
  – При къпането на бебето може да използвате бебешки сапун, пяна за вана, шампоан за тяло, измиващи гелове „от глава до пети“. За да се предотврати изсушаването на кожата, повечето измиващи средства са без съдържание на сапун. Използват се измивни суровини на растителна основа. Ние препоръчваме използването на такива измиващи средства, но ако държите на традиционният сапун, то нека той да бъде с доказано качество.
  – След къпането не е добре да правите масаж на бебето с бебешко олио (ако е есен, пролет или зима) и тоалетно мляко (през лятото). За масаж има друго време през деня, след баня само можете да намажете бебето и да го успокоите за сън. Масажа го разиграва и има възбуждащо действие. Олиото не е препоръчително за горещите вечери, защото може да предизвика прегряване. Симптомите на прегряване са малки пъпчици най-често в областта на вратлето и гърдичките. Тези пъпчици преминават бързо, след като се отстранят причините за прегряването.
 • През първия месец кожата на бебето е ранима и понякога твърде суха. Може да се лющи и дори да се подсича на гънките наръчички и крачета. Важно е в такъв момент да се третира по-често с масла, които да съхранят влажността на повърхността на кожата. Консултирайте се с педиатър, ако тези разранявания са много и бебето е неспокойно. Използването на масла за баня поставени във ваничката за къпане е едно добро решение при подобен проблем.
 • Мазането със свинска мас отдавна е отхвърлено от специалистите. Свинската мас, освен че не отговаря на нуждите на бебешката кожа, в нея се натрупват голяма част от токсините, които прасето е приело с храната. На пазара има достатъчо голям избор на бебешка козметика от натурални съставки, съобразена с изискванията на бебешката кожа.

Вашият коментар