Ароматерапия по време на раждане.

Ароматерапия – Определение

Ароматерапията е лечебен метод, който повлиява физическото и психологическото състояние на човека, използвайки естествени етерични масла. Те са дестилирани от растения, за да се извлекат техните терапевтични свойства.
Обонянието е най-силно развитото сетиво след раждане и в хода на онтогенезата има изключително силно влияние върху функционирането на организма. Обикновено най-ранните детски спомени са свързани с определени аромати, който предизвикват различни по съдържание и сила чувства. Терапевтичният ефект на етеричните масла е познат от дълбока древност, а днес ароматерапията често е съпровождаща част от ортодоксалната медицинска терапия.
Ароматерапия по време на раждане.
В съвременното акушерство родилната болка се разглежда като комплексен феномен, кайто интегрира психологически, емоционални, духовни и физически измерения. Редуцирайки нивата на стрес раждането би станало по-малко болезнено и по-кратко. Действието на различните етерични масла самостоятерно или комбинирани по определен начин, цели да приведе организма на раждащата в състояние на максимална релаксация. Ароматерапията може да се използва самостоятелно или като допълнение към други немедикаментозни средства за обезболяване на раждането. Особено ефективна е в съчетание с акупресура и раждане във вода. Тя се реализира чрез втриване на масла в кожата (предимно в точките за акупресура), инхалации, вана за краката, ароматни свещи и лампи.
Използването на ароматерапията е обект на обширно проучване в обединеното кралство. Използвани са масло от роза, лайка, градински чай, тамян, лавандула и мандарина. Ароматерапията е приложена поради следните причини: за намаляване на страха и тревожността повреме на раждаенто, облекчаване на болката или за стимулиране на контракциите. Резултатаите сочат, че 86 % от жените са съобщили за значимо намаляване на усещането за страх и тревожност. Само 3 % от раждащите споделят, че са почувствали облекчение на родилната болка. Влиянието на ароматерапията върху продължителността на раждането (стимулиране на контракциите ) е спорно. Предполага се, че по-ефективната релаксация е причина за по-безболезенното и по-кратко раждане. Като най-полезно се оценява розовото масло ( в71 % от случаите), последвано от лавандуловото (64% ).
Ароматерапевтите препоръчват в началото на раждане да се използват, аромати които имат успокояващо и релаксиращо действие, а през втория период – аромат на мента или черен пипер. Трябва да се има впредвид, че някои жени могат да се окажат алергични. Освен това по време на бременноста обонятелните предпочитания се променят и ароматите трябва да се тестват преди началото на раждането, ако това не е противопоказно. Когато се използва масажно олио, масажните движения трябва да съвпадат с дихателния ритам на жената. Някои от маслата (градински мчачй) следва да се използват само по време на раждането, тъйкато могат да предизвикат контракции по време на бременност.

Основните правила, които трябва да се спазват при прилагане на ароматерапията са:
– ако ще се използва даден аромат под формата на масаж, (или компрес), трябва първо да се тества върху малък кожен участък, най-добре през последните седмици от бременността. Така ще се изключат алергични реакции към маслото.
– Трябва да се знае дали политиката на родилното отделение, избрано от майката, позволява използването на аромати и под каква форма (свещи, ароматни лампи и др.). Ако това не се допуска, може да се посъветва жената да постави дрехите, с които ще бъде облечена в родилната зала в ароматизиран плик за около седмица. Така те ще ухаят достатъчно дълго и ефективно по време на раждането.
– Ароматите трябва да са съобразени не само с вкусовете и поносимостта на майката, но и на партньора, ако се предвижда неговото присъствие.
– Ароматите трябва да се „оттеглят”, когато раждането на бебето непосредствено предстои. Това ще му даде възможност да се запознае с естествените аромати (феромони) на своите родители, за да може да изгради по-пълноценна връзка с тях.

Най-често използвани аромати за облекчаване на раждането:
Лавандула – стимулира кръвообращението
– има успокояващо действие;
– има лек обезболяващ ефект;
– може да предизвика главоболие и чувство на замаяност.
Роза
– има успокояващо действие;
– има лек обезболяващ ефект;
– доказан антидепресант.
Лайка – има успокояващо действие;
– намалява чувството за тревожност;
– има доказан обезболяващ ефект.
Индийско орехче
– има успокояващо действие;
– редуцира тревожните преживявания;
– стимулира кръвообращението;
– обезболява.
Жасмин – облекчава мускулните спазми;
– има успокояващ и релаксиращ ефект;
Черен пипер
– помага при мускулни болки, уморени крайници, скованост;
– стимулира кръвообращението;
– черният пипер не трябва да се използва ако жената има високо кръвно налягане. Когато се използва в ароматната лампа има много остър, пикантен мирис, който може да бъде твърде силен. Въпреки това се препоръчва при болки в гърба – под форма на компреси в доланата част на гръбнака.

Вашият коментар